main logo
495

Rusia acuză Marea Britanie de implicare în asasinarea lui Rasputin în 1916

Rusia acuză Marea Britanie de implicare în asasinarea lui Rasputin în 1916. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că serviciile secrete britanice au fost implicate în moartea misteriosului călugăr Grigori Rasputin.

Rusia acuză Marea Britanie de implicare în asasinarea lui RasputinRusia acuză Marea Britanie de implicare în asasinarea lui Rasputin

Declarațiile Mariei Zaharova au fost făcute joi seara într-o conferinţă de presă și s-au dorit a fi o încercare de a contracara acuzaţiile Londrei privind implicarea Moscovei în asasinate la comandă în străinătate, scrie libertatea.ro.

Referitor la implicarea britanicilor în moartea lui Rasputin, Zaharova a declarat că astfel de concluzii se pot trage după citirea cărţii fostului detectiv al Scotland Yard-ului, Richard Cullen, care s-ar baza pe documente de arhivă.

De asemenea, reprezentanta MAE rus a mai spus că Londra este implicată de asemenea în moartea împăratului rus Pavel I (1801) şi a politicianului din Congo, Patrice Lumumba (1961) – prim-ministrul legal ales al Republicii Congo, după declararea independenţei faţă de Belgia (iunie 1960).

Maria Zaharova a mai spus în aceeași conferință de presă că Marea Britanie este ţara care “deţine recordul mondial la genocid”, indicând faptul că – potrivit estimărilor sale – britanicii au masacrat aborigenii australieni în proporţie de 95% în timpul colonizării.

Grigori Rasputin a fost un mistic rus care a avut o mare influență asupra familiei ultimului țar al dinastiei Romanov. Rasputin a jucat un rol foarte important în viața țarului Nicolae al II-lea, a țarinei Alexandra și a unicului lor fiu, țareviciul Alexei, care era suferind de hemofilie.

Asasinarea lui Rasputin este una dintre legendele cele mai bizare legate de Călugărul nebun. Odată ce au decis că influența lui Rasputin asupra țarinei îl făcea prea primejdios pentru Imperiu, un grup de nobili l-au momit pe acesta în palatul conducătorului complotiștilor, Prințul Felix Iusupov.

Aici, Rasputin a fost ospătat cu prăjituri și cu vin în care fusese pusă o anumită cantitate de cianură. Conform poveștilor spuse după moartea sa, Rasputin nu a fost afectat de otravă, (cantitatea de cianură folosită fiind suficientă pentru uciderea a șase persoane). Hotărât să-și ducă la îndeplinire planul, Iusupov s-a dus după un revolver, cu care l-a împușcat pe Rasputin în piept, acesta din urmă căzând la pământ. După o jumătate de oră, când Iusupov a revenit să verifice cadavrul, (sau după alte versiuni, când a venit să-și ia haina din cameră), Rasputin a sărit în picioare și l-a atacat pe prinț, care a fugit să-și anunțe prietenii despre incident.

Rasputin s-a repezit împleticit către poarta palatului, amenintând că-i va denunța țarinei pe toți conspiratorii. Un alt glonț l-a nimerit pe fugar, care s-a prăbușit în zăpadă. Conspiratorii l-au lovit cu bâtele, după care l-au aruncat în râul Neva, uitându-se la el cum se scufunda, satisfăcuți că, până la urma, “Inamicul Statului” era mort.

După trei zile, trupul lui Rasputin – otrăvit, împușcat de două ori și bătut – a fost pescuit din râu și autopsiat. Cauza morții a fost stabilită că a fost înecul. Brațele lui au fost găsite în poziție verticală, ca și cum ar fi încercat să se elibereze de legăturile cu care fusese imobilizat

Rasputin a fost denumit și Călugărul nebun, în ciuda faptului că el nu a fost niciodată călugărit și nu a ținut niciodată secret faptul că era căsătorit. În timpurile noastre el este cunoscut pentru o serie de profeții despre sfârșitul lumii pe care adepții teoriilor conspirației le consideră adevărate sau încearcă să le descifreze.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării