main logo
390

Rusia a închis o zonă din apropierea strâmtorii Kerci pentru trageri

Rusia a închis o zonă din Marea Azov în apropierea strâmtorii Kerci - controlată de Rusia şi care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov - pentru efectuarea unor trageri începând de luni până miercuri, informează agenţiile de presă ucrainene Rbc.ua şi DSNews.ua.

Rusia a închis o zonă din apropierea strâmtorii Kerci pentru trageri

Tragerile au loc în partea de vest a golfului Temryuk, situat în apropiere de strâmtoarea Kerci, precizează Portalul militar ucrainean, transmite Știri.md cu referire la radiochisinau.md.

„Conform regulamentului maritim NAVAREA III 0184/2019, Rusia a închis o zonă din Marea Azov în apropiere de strâmtoarea Kerci pentru desfăşurarea unor trageri în perioada 18-20 februarie 2019", conform unui comunicat oficial.

În weekend, potrivit portalului militar ucrainean, Rusia a desfăşurat exerciţii cu participarea unor unităţi radiotehnice în zona de la ieşirea din strâmtoarea Kerci şi Marea Neagră. Acest exerciţii au avut loc chiar în zona în care la sfârşitul lunii noiembrie a avut loc incidentul naval din Marea Neagră, când nave de patrulare ruseşti au deschis focul şi au sechestrat trei vase militare ucrainene cu tot cu echipaje.

În acelaşi timp, Ministerul Apărării rus a indicat marţi că Rusia a efectuat exerciţii în Marea Neagră cu participarea navei cu rachete Orehovo-Zuevo din cadrul Flotei ruse cu baza la Sevastopol (Crimeea) şi a sistemelor de rachete de coastă de tip 'Bal'. A fost simulată o luptă prin lansări electronice de rachete asupra unor ţinte pe mare şi pe coastă.

Ucraina nu va permite ca Moscova să transforme Marea Azov într-un lac rusesc, a declarat marţi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, care a subliniat că la fiecare întâlnire cu lideri străini cere comunităţii internaţionale să ajute la eliberarea celor 24 de marinari ucraineni şi a celor trei nave din captivitatea Rusiei, precum şi să contribuie la asigurarea libertăţii de navigaţie în strâmtoarea Kerci şi Marea Azov.

„Nu vom permite transformarea - subliniez - Mării noastre Azov într-un lac rusesc. Este foarte important să spunem acum că lumea manifestă solidaritate cu Ucraina", a adăugat Poroşenko, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile şi personalităţi culturale iniţiatorii unui apel către secretarul general al ONU, António Guterres, cu privire la implicarea organismelor internaţionale în eliberarea marinarilor ucraineni sechestraţi de Rusia. Moscova îi acuză de încălcarea apelor teritoriale ruseşti în largul Crimeei.

În discursul său din Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), preşedintele Consiliului European Donald Tusk, prezent marţi la ceremoniile din Ucraina consacrate împlinirii a cinci ani de la mişcarea de contestare din Piaţa Independenţei (Maidan Nezaliojnosti) din Kiev care a dus forţele prooccidentale la putere în 2014, a declarat că UE nu va tolera niciun fel de acte de violenţă în Marea Azov, potrivit Unian.

Referitor la ceremoniile de marţi, agenţiile de presă ucrainene au transmis că Ucraina marchează cinci ani de la începerea agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Marea Azov a devenit o sursă de tensiune după ce Rusia a dat în exploatare în 2018 podul peste strâmtoarea Kerci, încercând să-şi impună controlul asupra acestei mări interne a cărei utilizare în comun de către Kiev şi Moscova este reglementată printr-un acord bilateral din 2003.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării