main logo
746

Românii, speriați de cutremure: Oamenii se mută în containere

Primii localnici din Aninoasa, județul Hunedoara, au început să se mute în containerele modulare puse la dispoziție de autorități.

Românii, speriați de cutremure: Oamenii se mută în containere

Oamenii sunt nevoiți să-și părăsească locuințele, pentru că blocurile în care stau au fost grav afectate de cutremurele produse în ultima vreme în Oltenia. 11 astfel de imobile sunt în pericol să se prăbuşească, în cazul unui nou seism, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

„Asta e clădirea cea mai periculoasă, trebuie să vă mutați rapid ca să ne putem apuca de lucru", le spuneau autoritățile unor localnici din Aninoasa.

Reprezentanții autorităților locale au mers din ușă în ușă și au discutat cu oamenii, să-i convingă să se mute în containere.

Prefectul județului Hunedoara: „Sunt pături aduse, perne, cearșafuri”.

Localnic: „Problema e că ne scoateți din confortul casei noastre. Noi n-am venit aici ca să fim în vacanță, ci cu speranța să se termine cât mai repede."

„Vreo 2-3 luni, nu cred că aș rezista mai mult în asemenea condiții, nu că nu sunt condiții bune, dar nu sunt acasă", explică un sinistrat.

Nimeni nu știe însă cât vor fi nevoiţi oamenii să stea în locuinţele provizorii. „Câteva luni nu o să murim. N-am murit până acum, nu murim nici de aici înainte."

„Dormim îmbrăcați, încălțați, ca oile – ca să plecați – da, că dacă e ceva s-o luăm la fugă, că ce ne mai rămâne, să fugim, dacă apucăm", explică o localnică.

Nicolae Dunca, primar în Aninoasa: „Asta e clădirea cea mai urgentă și colonia asta, 127, îi vom muta în primă urgență.”
Reporter: Intră în reabilitare sau se demolează ?
Nicolae Dunca„Nu, expertul a zis că se poate consolida, că sunt destul de solide clădirile, dar așteptăm banii necesari pentru consolidarea lor, că fără bani vorbim povești."

Containerele modulare sunt amplasate în mai multe zone din oraș. Autoritățile au în plan să evacueze aproximativ 500 de persoane, inclusiv copii.

Călin Petru Marian, prefect în Hunedoara: „Normal avem solicitare pentru 100 de containere, acum sunt 13 aduse, pe drum încă 2, o să fie 20, și aducem din țară, de la rezervele statului, încă 80, ca principiu."

Blocurile în care au locuit cei nevoiţi acum să se mute sunt vechi de peste un secol și nu au fost niciodată reabilitate.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării