main logo
774

Românii din blocurile fantomă ale coloniei celui mai sărac oraş

Aproape 150 de familii trăiesc în blocurile vechi de 130 de ani, în stare avansată de degradare, din fosta colonie minieră de la marginea oraşului Aninoasa, România.

Românii din blocurile fantomă ale coloniei celui mai sărac oraş

Un acoperiş s-a prăbuşit, iar oamenii se tem că vor urma alte dezastre. Nu îşi părăsesc, însă locuinţele, în care stau aproape gratuit, transmite Știri.md cu referire la Adevărul.

Cele mai vechi blocuri de locuinţe din Aninoasa au fost construite la sfârşitul secolului al XIX-lea, în anii deschiderii primei exploatări miniere din zonă. 18 clădiri cu câte două etaje, ridicate din cărămidă, de austro-ungarii care în urmă cu 130 de ani patronau societatea minieră, formează „Colonia”. Şirul de blocuri ale ortacilor a rezistat trecerii timpului într-un loc izolat, o vale strâmtă, protejată de versanţii împăduriţi, la capătul Străzii Libertăţii. 

Pericolul din Colonie 

Aninoasa, unul dintre cele mai sărace localităţi din ţară, ocupă primul loc în judeţ în ce priveşte numărul şomerilor şi un loc fruntaş la asistaţi sociali. Mulţi dintre aceştia locuiesc în vechea colonie de la marginea oraşului, ale cărei clădiri sunt ocupate de cele 150 de familii. Oamenii îşi încălzesc locuinţele cu lemne culese adesea din pădurile învecinate, cu cărbuni cumpăraţi „la negru” şi chiar saci de haine second-hand, luate de la depozitele din zonă. În spatele blocurilor şi-au ridicat coteţe pentru porci şi găini, iar din veniturile modeste fac cumpărături la cele câteva chioşcuri alimentare blindate cu gratii, înfiinţate la parterul câtorva dintre clădiri. Cea mai mare frică a locatarilor este ca blocurile Coloniei să cedeze trecerii timpului şi intemperiilor. Din cauza zăpezii, duminică seara un acoperiş s-a prăbuşit cu totul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării