main logo
426

România: Un medic a murit la serviciu, după ce a făcut infarct

Comunitatea medicală este din nou în doliu, după ce încă un medic tânăr a murit în urma unui infarct în timpul gărzii la Spitalul Clinic Județean Arad. În medie, într-o gardă, medicii din România lucrează, fără pauză, peste 30 de ore, uneori chiar mai mult, scrie România liberă.

România: Un medic a murit la serviciu, după ce a făcut infarct

Cosana Claiciu avea doar 44 de ani. Ea s-a stins subit în timpul serviciului, la sfârșitul săptămânii trecute. Doctoriţa era angajată la Spitalul Clinic Județean Arad, fiind originară din județul Caraș-Severin. Potrivit specialarad.ro medicul a intrat de gardă sâmbătă dimineață la ora 7 şi după aproximativ o oră s-a simțit rău. Starea ei s-a înrăutățit brusc și a suferit un stop-cardiorespirator, o echipă medicală venind de urgență să-i acorde primul ajutor, dar fără succes, spre disperarea colegilor și a familiei, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

60.000 de medici în ­România, deficit major la urgenţe 

România are, la ora actuală, aproape 60.000 de medici, cu mult sub nivelul cerinţelor la nivel naţional, menționează aceeași sursă. Preşedintele Colegiu­lui Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, a declarat pentru România liberă că, pentru acoperirea deficitului major de personal din sănătate, trebuie încurajată angajarea medicilor rezidenţi, care ar aduce „un sânge proaspăt sistemului anemic şi bolnav“.

La fel ca în alte state, cei mai mulți medici s-au coagulat în capitala României, apoi sunt acoperite locurile din cele mai mari orașe, însă rămân zone total neacoperite, unde încărcătura este enormă pentru care au rămas că lucreze și pentru cei care au plecat.

„Aşa apare o ­încărcare mare profesională pentru unele categorii de medici, în special pentru cei care au specialităţi în sistemul de urgenţă şi acest lucru nu poate să rămână fără urmări. Este cunoscut că durata medie de viaţă a medicilor şi riscul de moarte subită este mai mare cu cât specialitatea este mai apropiată de urgenţe“, a mai declarat Borcean pentru România liberă.   

Potrivit Colegiului Medicilor din România, 52% din doctorii din Bucureşti suferă de epuizare şi suprasolicitare fizică şi psihică. Nivelul sindromului burnout în Franţa este de 42%, în Germania 48%, iar în Marea Britanie 33%.

Medicii sunt revoltaţi din cauza suprasolicitării personalului din sănătate prin impunerea unor gărzi peste norma europeană pentru acoperirea deficitului de personal şi spun că au colegi care au decedat nu numai în gardă, dar şi în sălile de operație, în UPU sau în radiologie. Aceştia le transmit guvernanţilor şi membrilor ­Parlamentului României să inițieze şi să susţină proiectul de lege ce vizează recunoașterea ­orelor de gardă ca vechime în muncă, în condiţiile în care, în serviciul de gardă, de exemplu, un medic poate fi nevoit uneori să consulte într-o tură şi 50 de pacienţi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării