main logo
2803

România: Ucraina trebuie să recunoască inexistența limbii moldovenești

România a făcut o nouă donație importantă Ucrainei în lupta anti-COVID. Ajutoarele au fost duse la Cernăuți, anunță Ministerul de Externe printr-un comunicat de presă.

România: Ucraina trebuie să recunoască inexistența limbii moldovenești

Transportul a fost însoțit de secretarul de stat Dan Neculăescu, care, cu prilejul acestei întâlniri a reiterat poziţia constantă de sprijin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei și a cerut autorităților de la Kiev să recunoască cât mai curând inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a efectuat vineri o vizită la Cernăuţi, acolo unde a însoțit un transport de donaţii umanitare către Ucraina, în scopul susţinerii luptei împotriva pandemiei de COVID-19, cât şi pentru a continua discutiile privind agenda bilaterală.

Din delegaţia României a mai făcut parte şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

În discursul ţinut la ceremonia de donaţie a ajutorului umanitar al României, în Piaţa Teatrului din Cernăuţi, secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat importanţa acordată de România solidarităţii în combaterea pandemiei de COVID-19.

De asemenea, a punctat dorinţa părţii române de a dezvolta relaţii de bună vecinătate, reiterând poziţia constantă de sprijin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Programul vizitei secretarului de stat român a mai inclus întâlniri cu reprezentanţii minorităţii române din Ucraina, inclusiv în comun cu şeful delegaţiei ucrainene, ministrul adjunct al afacerilor externe Vasyl Bodnar, o rundă de consultări bilaterale ale delegaţiilor MAE român şi ucrainean şi discuţii cu conducerea Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi.

Dan Neculăescu a salutat recunoaşterea de către Ucraina a identităţii între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”

În întâlnirea cu reprezentanţii minorităţii române şi delegaţia ucraineană, secretarul de stat Dan Neculăescu a evidenţiat locul central al temei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române în ansamblul dialogului cu Ucraina, elemente evidenţiate cu prioritate în cadrul convorbirii telefonice a Preşedinţilor României şi Ucrainei din 12 mai 2021 şi în discuţiile ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, din 23 aprilie 2021.

A arătat că transformările prin care trece sistemul educaţional ucrainean şi care afectează învăţământul în limba română reclamă o soluţie asumată la nivel central de autorităţile ucrainene.

Secretarul de stat din MAE român a cerut părţii ucrainene să consulte reprezentanţii minorităţii române cu privire la deciziile juridice şi administrative care le afectează drepturile identitare.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a salutat recunoaşterea de către Ucraina a identităţii între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de ministrul de externe ucrainean Kuleba ministrului de externe Aurescu cu ocazia vizitei la Bucureşti la 23 aprilie, şi a evidenţiat necesitatea ca Ucraina să recunoască cât mai curând inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”.

Totodată, a reiterat determinarea părţii române pentru punerea în aplicare a aspectelor convenite la discuţiile bilaterale la nivel înalt între miniştrii de externe şi cei doi Preşedinţi şi a subliniat necesitatea îndeplinirii condiţiilor pentru relansarea cât mai rapide a activităţii Comisiei mixte româno-ucrainene pentru protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv prin nominalizarea co-preşedintelui părţii ucrainene.

Şeful delegaţiei ucrainene a mulţumit României 

În discuţia cu conducerea Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, secretarul de stat român a subliniat rolul de punte pe care cele două minorităţi, română din Ucraina şi ucraineană din România, îl joacă pentru relaţia bilaterală.

A exprimat încrederea că minoritatea română va continua să fie apreciată pentru contribuţia la climatul de înţelegere interetnică din regiunea Cernăuţi şi să fie sprijinită în promovarea şi dezvoltarea identităţii sale culturale şi lingvistice.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a punctat importanţa regiunii Cernăuţi din perspectiva conectivităţii fizice dintre cele două ţări, care trebuie crescută prin deschiderea de puncte de trecere a frontierei şi folosirea oportunităţilor în cadrul programelor transfrontaliere.

Şeful delegaţiei ucrainene Vasyl Bodnar a mulţumit României pentru ajutorul umanitar acordat şi pentru poziţia constantă de sprijin a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

A arătat înţelegere faţă de preocupările României cu privire la drepturile identitare ale etnicilor români şi s-a angajat să intensifice ritmul de lucru şi procedurile necesare, astfel încât să fie obţinute rezultate concrete şi durabile cât mai curând.

Asistenţa cu titlu gratuit pentru Ucraina s-a realizat conform Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din 22 aprilie 2021 şi a constat în donarea a 50.000 de combinezoane, 500.000 de măşti chirurgicale, 25.000 de măşti de protecţie de tip FFP3, 25.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 şi 10.000 viziere în valoare de aproximativ 1 milion de euro.

Totodată, au fost donaţi 15 mii litri de dezinfectant, în valoare de aproximativ 175 mii de euro, în baza Hotărârii Guvernului României nr. 464 din 11 iunie 2020 privind acordarea de ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Ucraina.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării