main logo
926

România: Situaţia a scăpat de sub control pe Valea Uzului

Conflictul a escaladat în jurul Cimitirului internaţional al eroilor din Valea Uzului acolo unde mai mulţi etnici maghiari au incercat să împiedice manifestările de comemorare ale Zilei Eroilor. 

România: Situaţia a scăpat de sub control pe Valea Uzului

Totodată etnicii maghiari alimentează cu declaraţii scandaloase ziarele de limbă maghiară, atât din ţară cât şi din Ungaria, susţinând că cimitirul le aparţine şi că nicio manifestare, fie ea şi o comemorare, nu poate să se desfăşoare în incintă. Pentru că situaţia este dej scăpată de sub control, conducerea PMP a adresat o solicitare preşedintelui Klaus Iohanis, căruia îi cere să intervină pentru restabilirea calmului, transmite Ştiri.md cu referire la stiripesurse.ro.

''UDMR și-a atins obiectivul, comandat de Budapesta, cu privire la Cimitirul internațional al eroilor din Valea Uzului! A mobilizat circa o mie de cetățeni maghiari, unii fiind aduși cu autocare și microbuze din Ungaria, pentru a bloca accesul românilor care au dorit să-și comemoreze eroii din respectivul cimitir, cu ocazia Praznicului Înălțării Domnului. Reprezentanții UDMR au instigat și au provocat în mod deliberat, au premeditat un conflict interetnic neavenit.

Liderii politici ai maghiarimii au nevoie să stimuleze o astfel de atmosferă otrăvitoare a relațiilor dintre români și maghiari, pentru că politic nu mai au credibilitate în rândul unei semnificative părți din comunitatea maghiară iar, din punct de vedere electoral, rezultatele alegerilor europarlamentare au demonstrat că UDMR se află în cădere liberă. Pe de altă parte, udemeriștii alimentează conflictualitatea interetnică și se victimizează pentru a-și justifica existența politică, pretinzând că este nevoie de autonomie teritorială pe criterii etnice, întrucât maghiarii sunt oprimați, li se încalcă drepturile identitare, susținând totodată că statul român face eforturi pentru a-i asimila.

Evident, ei știu că atunci când ,,semeni vânt, culegi furtună” dar tocmai asta urmăresc pentru a pretinde, în schimb, intervenție și protecție la nivelul Uniunii Europene, precum și un regim special, menit să favorizeze și să forțeze realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, adică așa-zisul ,,Ținut Secuiesc"...

Partidul Mișcarea Populară solicită președintelui României, Klaus Iohannis, să asume urgent poziția sa constituțională de mediator între puterile statului, întrucât Guvernul se află în vrie și depinde de voturile UDMR, fiind fatalmente depășit de gravitatea situației. Cu atât mai mult, considerăm că reprezintă o problemă de securitate națională, și una chiar foarte gravă, implicarea Ungariei în acest conflict, demonstrată prin prezența din această săptămână a vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, care a sosit miercuri în România și a venit cu o misiune specială privitoare la Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, unde, de altfel, a și adăstat semnificativ.

"Mergeți la fața locului, ca șef al statului, și invitați la dialog reprezentanții autorităților locale, precum și toate părțile responsabile sau implicate în acest periculos conflict. Detensionați situația până când lucrurile nu escaladează fatalist și aduceți pacea interetnică necesară în chiar inima României!'', - Președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară, Deputat Marius Pașcan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării