main logo
661

România: Polițiștii nu mai au voie să folosească WhatsApp și Facebook

Vești proaste pentru polițiști. Șefii le interzic să mai transmită informații despre cazurile la care lucrează prin intermediul aplicațiilor WhatsApp și Facebook, de pe telefoanele mobile și tablete.

România: Polițiștii nu mai au voie să folosească WhatsApp și Facebook

Din rațiuni de securitate, agenții nu mai au voie să trimită nici măcar fotografiile celor pe care îi urmăresc în timp operativ, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Reprezentanții poliţiştilor le cer superiorilor să le pună la dispoziție mijloacele necesare ca să poată primi şi transmite informații vitale în timp real.

În iunie, când un poliţişti din Lugoj a fost omorât, ucigaşul său a fost dat în urmărire pe Whatsapp, susţin agenţii care au primit acum ordinul să nu mai folosească aceste aplicaţii de comunicare pentru a transmite informaţii legate de serviciu.

Ordinul a fost dat de şeful structurii de securitate şi după ce fotografii cu un poliţist înjunghiat la Suceava ar fi ajuns în mediul online, furnizate tot de un poliţist. Însă pentru oamenii legii aceste aplicaţii sunt vitale.

Toader Bogdan, Brigada Rutieră: “Ne folosim enorm de aceste aplicaţii pentru că am avut situaţii, cel puţin în Bucureşti, autorul unui accident care a părăsit locul producerii a fost prins în 8 minute, în 16 minute. 

Vă daţi seama ce înseamnă asta pentru un moment operativ? Și totul a fost făcut cu sprijinul aplicaţiilor pentru că am putut instant să transmitem fotografia tuturor colegilor.”

Dan Pupăză, lider sindicat IPJ Braşov: “Sunt grupuri pe țară, pe diferite moduri de operare, spargeri, înșelăciuni”.

Aceste grupuri vor fi considerate ilegale. La fel şi schimbul de informaţii operative.

Inspector Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al IGP: “Pentru evitarea incidentelor de securitate, li s-a reamintit poliţiştilor că este interzisă transmiterea de informaţii clasificate prin intermediul telefoanelor mobile şi aplicaţiilor gen Whatsapp şi Facebook.”

Poliţiştii spun că îngrijorările şefilor sunt justificate, însă ar trebui să le asigure tehnologia necesară pentru ca informaţiile secrete să nu ajungă unde nu trebuie.

Cosmin Andreica, lider sindicat EUROPOL: “Acest flux nu este unul protejat şi implicit şi toate documentele cu caracter operativ, clasificate sau chiar date cu caracter personal, teoretic ar trebui să fie folosite în interiorul instituţiilor pe baza unor aplicaţii şi echipamente pe care instituţia ar trebui să ni le pună la dispoziţie. 

Evident că nu avem astfel de echipamente, suntem în anul 2019 şi poliţiştii îşi folosesc telefoanele mobile personale pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu.”

Surse oficiale din IGP susţin că această restricţie vine şi din pricina faptului că în ţară, poliţiştii ar fi obişnuit să îşi organizeze astfel de grupuri profesionale pe WhatsApp la care îşi invitau şi nevestele. 

Ba chiar ca la un moment dat, un subofiţer ar fi împărtăşit pe un asemenea grup programul de lucru al colegilor, iar soţia unui poliţist a aflat că soţul nu ar fi fost la muncă într-o anumită zi, ci în cu totul altă parte.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă (de la 1.000 de lei la 10.000 de lei).

Poliţiştii care nu vor respecta ordinul îşi pot pierde dreptul de a accesa informaţii clasificate şi pot amendaţi cu 10.000 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării