main logo
1029

România, lovită de valul de aer arctic. Oamenii fac provizii pentru o iarnă lungă şi grea

Valul de aer arctic a acoperit începând de aseară România şi temperaturile au scăzut brusc aproape peste tot.

Val de aer arctic: Românii fac provizii pentru o iarnă lungă şi grea

La munte a nins, iar pe litoral vântul a spulberat nisipul de pe plajă.

Zăpadă a venit în forţa încă de luni după amiază la Bâlea Lac. Iar temperaturile au coborât sub zero grade. Vremea s-a răcit mult şi pe Transfagărăşan. La peste 2.000 de metri altitudine, vântul sufla cu peste 70 de kilometri pe oră iar din cauza zăpezii pe şosea se circulă în condiţii de iarnă. Mai multe echipaje de deszăpezire au fost trimise în zonă ca să împrăştie material antiderapant.

Dacă la prânz pe litoral au fost 28 de grade Celsius şi mulţi au înotat în valuri ori s-au dat zmeul, spre seară vremea s-a schimbat brusc. Vântul puternic a ridicat în aer nori de nisip, transmite Ştiri.md cu referire la Protv.ro.

Valul de frig care a ajuns în România s-a simţit încă de luni dimineaţă la Întorsura Buzăului. În zonă au fost doar 10 grade Celsius iar copiii au tremurat până la şcoală. Unii localnci au aprins deja focul în sobe ori au pornit caloriferele.

“Ne-am făcut rost de lemne din timp pentru că dacă nu ai lemne şi mălai îţi pleacă nevasta, aşa zic ăştia”, spune un localnic.

Neobişnuit de rece pentru această perioadă a fost şi în judeţul Bistriţa Năsăud. În locuinţe, centralele sunt deja pornite iar pentru că animalele să nu sufere de frig - oamenii au dus în grajduri fân.

Meteorologii spun că în următoarele ore temperaturile vor scădea dramatic în toată ţara. O masă de aer a pătruns în România iar vântul va atinge la rafală până la 70 de kilometri pe oră. Temperaturile vor fi cu până la 10 grade mai coborâte decât cele normale, în timp ce la peste 1.800 de metri va continua să ningă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării