main logo
681

România: Legea privind puteri sporite poliţiştilor, neconstituţională

Legea care conferea puteri sporite poliţiştilor este neconstituţională în ansamblu, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, care a admis obiecţia formulată de către preşedintele Klaus Iohannis.

România: Legea privind puteri sporite poliţiştilor, neconstituţională

Atunci când a sesizat CCR, ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a atacat dur pe preşedinte afirmând: „Atât poate… din frustrare, din disperare, din ambiţie bolnăvicioasă”. Judecătorii CCR au discutat obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, formulată de preşedintele României, transmite Ştiri.md cu referire la digi24.ro.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice este neconstituţională în ansamblul său”, precizează CCR într-un comunicat citat de News.ro.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

În 7 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, contestând, între altele, o prevedere prin care poliţiştii pot folosi dispozitive cu electroşocuri. De asemenea, preşedintele apreciază că sunt neclar formulate situaţiile în care poliţistul are dreptul să conducă o persoană la secţie.

A doua zi, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, l-a atacat dur pe preşedintele Klaus Iohannis.

„Atât poate… din frustrare, din disperare, din ambiţie bolnăvicioasă. Indiferent ce îl «mână în luptă» pe preşedintele ţării, efectele blocării constante a oricărui demers, fără niciun temei legal, se răsfrâng asupra românilor! Domnule preşedinte Klaus Werner Iohannis, înţelegem cu toţii că aţi face orice pentru a obţine al doilea mandat. Dar acest «orice» trebuie să aibă anumite limite, care sunt impuse de elementarul bun simţ şi care sunt respectate, în general, de majoritatea actorilor politici.

Noi, muritorii de rând, aşteptăm de la Domnia Voastră ca măcar acum, în ultimul ceas, să vă recalibraţi abordarea şi să vă susţineţi campania electorală în parametrii normalităţii, fără a distruge totul în jur, doar de dragul propriei preamăriri”, afirma Carmen Dan.

Ministrul de Interne spunea că preşedintele a mai punctat un refuz din colecţia de astfel de gesturi cu care a obişnuit în ultima perioadă de timp.

„Numai că, de această dată, acţiunea dumneavoastră îndreptată împotriva PSD, afectează poliţiştii, care sunt şi trebuie să rămână în afara jocurilor politice! Ce fel de preşedinte de ţară este acela care îşi permite să se joace cu siguranţa naţională? Cum să ajungi să politizezi activitatea Poliţiei?”, continua Carmen Dan.

Ea preciza că Legea privind autoritatea poliţistului a fost în dezbatere publică mai mult de un an şi jumătate, „fiind probabil cel mai larg dezbătut act normativ din ultimii ani”, iar la această lege şi-au adus contribuţia organizaţii profesionale, ONG-uri şi societatea civilă.

„Sindicatele poliţiştilor au fost, de asemenea, foarte implicate în realizarea acestui proiect şi mă aştept să reacţioneze la această blocare a demersului legislativ, aşa cum le impune interesul celor pe care îi reprezintă. Vă invit, domnule preşedinte, să faceţi un efort de memorie şi să vă amintiţi că votul final a fost unul elocvent. Din 192 de parlamentari prezenţi, 190 au votat PENTRU, iar parlamentarii din PNL sau USR, adică parlamentarii dumneavoastră, nu au contestat constituţionalitatea acestei legi. Sigur că vom aştepta decizia Curţii şi vom acţiona în consecinţă. Vă garantez însă, domnule preşedinte, că oricât efort aţi depune, nu veţi reuşi să blocaţi dezvoltarea unei instituţii a statului. Puteţi doar să o întârziaţi, în detrimentul cetăţenilor români. Dar cu ce preţ?”, continua ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan menţiona că şi-ar fi dorit ca preşedintele să se fi preocupat atât de mult de Poliţia Română „şi atunci când poliţiştii au fost omorâţi, cu sânge rece, în misiune“.

„Vă mai amintiţi de poliţistul Sorin Vezeteu? Familia lui şi, din păcate, multe altele asemenea ei, aşteaptă de la noi măsuri pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Atunci când s-au produs, aţi tăcut. Acum faceţi campanie… Aţi terminat cu Jandarmeria Română şi acum vă ocupaţi de Poliţie? Ce înseamnă, domnule preşedinte, Jandarmeria pentru dumneavoastră? Oare jandarmii români sunt doar cei pe care îi acuzaţi fără probe sau cei care vă păzesc pe frig şi viscol reşedinţele şi pe care îi remarcaţi doar pentru că poartă uniforme diferite de ale SPP-ului?! Sau poliţiştii români înseamnă doar deschizătorii de drumuri într-o deplasare «urgentă» către pârtiile de schi?!”, încheia Carmen Dan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării