Riscul de cancer la vegani este mai mic decât la consumatorii de carne
Cercetătorii americani au studiat frecvența îmbolnăvirilor de cancer la vegetarieni și la adepții consumului tradițional de carne în SUA.

Ei au evaluat riscul apariției bolilor oncologice și au identificat o legătură cu obiceiurile alimentare ale cetățenilor medii, transmite Știri.md cu referire la point.md.
La studiu au participat 79.468 de locuitori ai SUA și Canadei, niciunul dintre aceștia nefiind diagnosticat inițial cu vreo boală oncologică. Vegetarienii au fost împărțiți în trei grupuri: vegetarieni stricți, care consumau doar produse de origine vegetală; lacto-ovo-vegetarieni, care evitau carnea și peștele, dar consumau produse lactate și ouă; pescarieni, care renunțaseră la carnea de mamifere și păsări, dar consumau pește și fructe de mare, precum și lapte și ouă.
Indicatorii lor de sănătate au fost comparați de către cercetători cu cei ai participanților care includeau carne în alimentație cel puțin o dată pe săptămână. Articolul despre această lucrare științifică a fost publicat în revista The American Journal of Clinical Nutrition.
În medie, au fost luate în considerare datele pentru 7,9 ani din viața fiecărei persoane. Oamenii de știință au efectuat o analiză statistică folosind programe informatice și testul Wald. Diferențele semnificative au constat în faptul că vegetarienii erau puțin mai în vârstă, alăptau copiii o perioadă ceva mai lungă, utilizau mai rar contraceptive orale sau terapie hormonală de substituție în postmenopauză și aveau un nivel de educație ușor mai ridicat.
După cum au constatat cercetătorii, în general, vegetarienii prezentau un risc cu 12% mai mic de a dezvolta orice tip de cancer comparativ cu consumatorii de carne, iar riscul de apariție a tipurilor comune de tumori maligne (melanom, cancer tiroidian, ovarian, pancreatic) era cu 18% mai mic. Riscuri și mai scăzute s-au observat în cazul cancerului colorectal (cu 21%), cancerului gastric (cu 45%) și al bolilor oncologice ale sistemului limfatic (cu 25%).
Vegetarienii stricți au prezentat cele mai scăzute valori ale riscului general de apariție a cancerului – 24%, iar în cazul tumorilor maligne – 23%. Oamenii de știință au subliniat că metoda lor de cercetare „nu a permis stabilirea cu certitudine a unei relații cauzale” între regimul alimentar și apariția tumorilor, însă legăturile „sunt clar vizibile”.
De menționat că această lucrare științifică are și alte limitări. Mai puțin de opt ani de observații nu reprezintă o perioadă suficientă pentru identificarea unor tendințe pe termen lung. În plus, studiul nu a luat în considerare numărul de copii al vegetarienilor și carnivorilor, deși se știe că persoanele cu mai mulți copii se îmbolnăvesc mai rar de cancer.