main logo
412

Riadul cere ajutor să confrunte agresorul care i-a atacat rafinăriile

Armata americană este "pregătită" să apere interesele aliaţilor în contextul atacurilor care au vizat rafinării din Arabia Saudită, incidente atribuite Iranului de Administraţia Donald Trump, a declarat marţi seară Mike Pence, vicepreşedintele SUA.

Riadul cere ajutor să confrunte agresorul care i-a atacat rafinăriile

Regele saudit Salman a declarat marți că țara sa este gata să răspundă celor ce au atacat marea  rafinărie de la Abqaiq și câmpul petrolier Kurais, transmite Știri.md cu referire la newsweek.ro.

În declarația emisă după o întâlnire a Consiliului de miniștri, se solicită guvernelor mondiale să confrunte agresorii „indiferent de originea lor”.

În raportul asupra atacurilor, Arabia Saudită subliniază că armele iraniene au fost folosite în „actul fără precedent de agresiune și sabotaj” și „invită experții ONU și internaționali să vadă situația și să ia parte la investigații”.

„Regatul va lua măsurile adecvate pentru a-și apăra pământul și oamenii și va răspunde cu forță la aceste agresiuni pe baza rezultatelor acestor investigații”, se arată în raport.

Pe baza rapoartelor serviciilor de informații, președintele american, Donald Trump, declarase cu o seară înainte că SUA este gata să ajute Arabia Saudită, aliat important, pentru a combate atacurile din weekend, care au declanșat o spirală de prețuri record ale petrolului la nivel global, dar va aștepta ca cel responsabil de atacuri să fie indicat definitiv pe bază de probe.

„Avem o mulțime de opțiuni”, a spus liderul american reporterilor. „Nu caut să intru într-un conflict nou, dar uneori trebuie. A fost un atac foarte mare și se poate preîntâmpina unul de foarte multe ori mai mare decât acesta”, a subliniat Trump.

Președintele american a avut o ședință cu secretarul Apărării, Mike Esper, după care a calificat Iranul ca forță de destabilizare regională.  

„Militarii americani lucrează cu partenerii lor pentru abordarea acestui atac fără precedent și pentru apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli, subminată de Iran”, a declarat Esper. 

Totodată, Esper ține legătura cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MbS) și cu ministrul irakian al Apărării, Najah al-Shammari.

Agenția Debka, citând din raportul americano-saudit, susține că atacurile iraniane asupra infrastructurii majore a petrolului saudit au provenit din două locații, de unde și confuzia inițială.

Surse militare și de informații israeliene au dezvăluit că rachetele de croazieră Soumar au fost trase din Khuzestan, sudul Iranului, și drone Ababil 2 au fost lansate din Anbar, vestul Irakului.

Soumar este o rachetă de croazieră al cărei design seamănă foarte mult cu rachetele rusești din era sovietică Kh-55, care au o autonomie de 2.500 de kilometri.

Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran, care a organizat atacurile, au tras în total 17 rachete și drone, dintre care 12 rachete au lovit direct țintele, fiind doar cinci ratări.

Khuzestan, sursa rachetelor, este principala zonă petrolieră a Iranului.

Zona de unde au fost lansate dronele se află la 200 de kilometri de marea bază aeriană americană Ayn al-Asad din provincia Anbar.

O fâșie de deșert a fost „curățată” de către milițiile șiite susținute de Iran în vederea operațiunii, din ordinul generalului iranian Qassem Soleimani, șeful Al Qods.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării