main logo
332

Revolte antiguvernamentale în Irak: 53 protestatari uciși

Forțele de securitate au deschis foc direct spre manifestanții antiguvernamentali neînarmați, vineri, în centrul Bagdadului, ucigând cel puțin 10 protestatari și rănind zeci, transmite Associated Press.

Revolte antiguvernamentale în Irak: 53 protestatari uciși

Numărul deceselor s-au ridicat la 53, în confruntările cu forțele de ordine, faptul că s-a tras în plin marcând o escaladare accentuată a violențelor, transmite Știri.md cu referire la newsweek.ro.

De când au început mitingurile spontane, marți, forțele de securitate au tra cu muniție reală și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile strânse în Bagdad și în mai multe provincii.

Cei mai mulți tineri demonstranți cer locuri de muncă, servicii îmbunătățite precum electricitate și apă și încetarea corupției în această țară bogată în petrol, scena a unor ciocniri dintre actori internaționali.

Guvernul lui Abdul-Mahdi este prins la mijloc în tensiunile dintre SUA și Iran. Irakul este aliat cu ambele țări și găzduiește mii de trupe americane, precum și forțe paramilitare șiite subordonate Iranului.

Într-un discurs televizat către țară, vineri devreme, premierul Adel Abdul-Mahdi a declarat că „cererile legitime” ale protestatarilor au fost auzite, adăugând că măsurile de securitate utilizate împotriva manifestațiilor au fost ca un „medicament amar” care trebuie înghițit.

De asemenea, el a apărat forțele de securitate, spunând că respectă regulile stricte împotriva utilizării „violenței excesive”. Premierul a acuzat protestatarii că au escaladat violențele până la vărsare de sânge.

Autoritățile au închis internetul și au impus stare de asediu în permanență în Capitală, într-o încercare disperată de a stopa protestele.

Vineri, la Bagdad, forțele de securitate s-au luptat și au urmărit grupuri de protestatari, trăgând direct asupra oamenilor care încercau să ajungă în piața centrală Tahrir.

În timp ce un grup de jurnaliști intervievau un protestatar în piață, un polițist a deschis focul și l-a rănit pe tânăr în picior. Niciunul dintre jurnaliști nu a fost lovit.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării