main logo
2351

Reporteri amenințați cu moartea. Mesajul găsit la ușa redacției

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, o organizație neguvernamentală cu sediul la New York, a îndemnat autoritățile din Rusia să ia măsuri, după ce reporterii ziarului Novaya Gazeta au primit amenințări cu moartea.

Reporteri amenințați cu moartea. Mesajul găsit la ușa redacției

Săptămâna trecută, cineva a adus la ușa redacției o coroană funerară, însoțită de un cap de capră și mesaje cu amenințări, transmite Ştiri.md cu referire la Agora.

„Autoritățile ruse trebuie să ia măsuri urgente în vederea protecției jurnaliștilor curajoși de la Novaya Gazeta. Asemenea amenințări sunt oribile oriunde, dar mai ales în Rusia, o țară în care avertizările la adresa jurnaliștilor de foarte multe ori sunt urmate de violență”, a spus Gulnoza Said, coordonator de programe al CPJ.

Coroana funerară pe care cineva a pus-o lângă ușa redacției Novaya Gazeta era însoțită de o notă adresată reporterului Denis Korotkov, în care acesta era numit „trădător de patrie”. Pe lângă aceasta, cineva a pus lângă ușă un coș ce conținea capul tăiat al unei capre, mai multe garoafe roșii și nota „Pentru redactorul-șef al Novaya Gazeta. Salutări ție și lui Korotkov!” 

Novaya Gazeta, una dintre puținele surse media independente din Rusia, are o atitudine critică față de Vladimir Putin și conducerea țării. Potrivit ziarului, autoritățile ruse desfășoară o campanie de denigrare împotriva lui Korotkov. Reporterul a fost acuzat că a pus în pericol securitatea rudelor unor soldațil ruși, prin publicarea unor informații despre piloții ruși care au activat în Siria.

Novaya Gazeta a negat acuzațiile și a publicat un editorial în care anunță că a depus o plângere la poliție, ca răspuns la ultimele amenințări la adresa lui Korotkov.

„Singurele arme pe care le avem sunt prezența noastră în viața publică - principalul motiv pentru care noi continuăm să ne facem treaba - și legea. Autoritățile ruse trebuie să facă tot posibilul pentru a ne oferi protecția legală”, a scris Novaya Gazeta.

Înainte de a veni la Novaya Gazeta, Korotkov a lucrat la portalul de știri Fontanka. Jurnalistul a fost obligat să se ascundă după ce a primit amenințări în legătură cu investigațiile sale privind grupul Wagner, un grup de mercenari ruși care a operat în zonele de conflict din Ucraina, Siria și Republica Centrafricană. Anul acesta, trei jurnaliști ruși au fost ucişi în Republica Centrafricană, unde aceștia se aflau pentru a realiza un documentar despre mercenarii afiliați Kremlinului.

Potrivit datelor CPJ, începând din 2000, au fost uciși cinci reporteri ai ziarului Novaya Gazeta.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării