main logo
1261

Reportaj din regiunea geroasă a Rusiei aflată la granița cu SUA

Pentru ruși, aici se termină lumea: regiunea autonomă Chukotka, aflată la marginea arctică a Federației Ruse, imperiul de gheață al Orientului său Îndepărtat. Dincolo de această zonă măturată de geruri nemiloase începe Alaska.

Reportaj din regiunea geroasă a Rusiei aflată la granița cu SUA

Frigul crunt și vifornițele fac ca traiul într-un asemenea ținut înghețat să fie nu dur, ci aproape insuportabil, transmite Știri.md cu referire la Digi24.

Corespondentul Radio Europa Liberă din Chukotka, Vadim Kondakov, ne poartă prin viața locuitorilor din regiunea arctică.

„Când cerul este limpede, de pe unele dealuri se poate zări teritoriul Statelor Unite. Am fost crescuți aici într-o manieră patriotică: «Nu da nicio bucățică de teritoriu inamicului!» sau «America ne spionează cu sateliții». Chestii de genul ăsta”, spune Evgheni Basov, scriitor.

Optzeci și doi de kilometri, aceasta este distanță care separă în Chukotka teritoriul Federației Ruse de Alaska, granița dintre cele două țări fiind Strâmtoarea Bering din Marea Ciukostk.

Aici suntem în inima Oceanului Arctic. În nord se află Insula Vranghel și Marea Siberiană Orientală. La est, Marea Ciukostk este mărginită de coasta de nord-vest a Alaskăi, iar la nord-est se află Marea Beaufort. În sud – Strâmtoarea Bering face legătura cu Marea Bering, iar la vest se întinde coasta Siberiei Orientale. Distanța dintre Moscova și capitala regiunii Chukotka, Anadyr, este de 6.000 de kilometri.

„Microclimatul din Anadyr este foarte straniu. Vântul constant și umiditatea ridicată fac ca o temperatură de -28 de grade, de pildă, să pară de -40 de grade”, explică corespondentul REL.

În vremuri sovietice, Chukotka era un important centru minier. În anii 1980, aici locuiau circa 150.000 de oameni, vârful demografic al zonei, atins în cadrul programului de distribuție a muncii derulat de autoritățile comuniste pentru a popula și dezvolta industrial diverse regiuni din deșertul arctic al Uniunii Sovietice. În prezent, doar 50.000 de oameni mai trăiesc în Chukotka. Nu doar regresul economic este de vină pentru această depopulare, ci și vremea aspră.

Lumina zilei durează iarnă doar patru ore, iar întunericul este ca tușul de dens.

Fiind atât de aproape de teritoriul Statelor Unite, Chukotka a reprezentat pentru sovietici în timpul Războiului Rece și un vizor prețios pentru a trage cu ochiul la acțiunile americanilor în Alaska. Bazele militare au fost câtă frunză, câtă iarbă. Cele mai multe baze au fost abandonate după colpasul URSS-ului. Cvartale de clădiri operative zac acum în ruină printre nămeți.

În 2001, guvernatorul regiunii era nimeni altul decât miliardarul Roman Abramovici, patronul echipei de fotbal Chelsea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării