main logo
724

Refugiații aflați în străinătate cheltuiesc două miliarde de dolari lunar

Refugiații ucraineni aflaţi în străinătate au cheltuit cel puțin două miliarde de dolari în cursul lunii aprilie, potrivit ediţiei ucrainene a revistei Forbes, informează Radio România Actualități.

Refugiații din străinătate cheltuiesc două miliarde de dolari lunarFoto: g4media.ro

Publicaţia Forbes, preluată de Korrespondent, citează date ale Băncii Centrale de la Kyiv (NBU), furnizate de reprezentantul Ucrainei la Banca Mondială, Roman Kaciur, transmite Știri.md cu referire la g4media.ro.

„Reiese că refugiații noștri nu sunt chiar refugiați, ci turiști destul de bogați, care susțin activ industria ospitalității europene”, a remarcat Kaciur. Potrivit NBU, 80% din suma de două miliarde de dolari cheltuiţi în aprilie a fost reprezentată de plăți pentru bunuri efectuate prin terminale POS.

Ucrainenii au cheltuit majoritatea acestor bani folosind carduri bancare pentru plata în magazine alimentare/supermarketuri (17%), achiziționarea de articole nealimentare (11%), servicii hoteliere (8% ), operațiuni la benzinării (5%) şi servicii de catering (4%).

O comparaţie cu statisticile privind cheltuielile externe de anul trecut indică o creștere de 3-4 ori.

„În a doua jumătate a anului 2021, ucrainenii au cheltuit prin rețelele băncilor nerezidente 500-700 de milioane de dolari lunar. Alte până la 50 de milioane de dolari au fost retrase în numerar de la bancomate”, a explicat Mihailo Demkiv, analist financiar al ICU Group.

„Având în vedere numărul de refugiați, se dovedește că fiecare ucrainean investește 400 de dolari pe lună în economia țărilor europene”, a subliniat şi reprezentantul Ucrainei la Banca Mondială.

Potrivit calculelor NBU, în luna aprilie, fiecare ucrainean a plătit cu cardul, în medie, 125 de dolari și a retras aproximativ 150 de dolari numerar de la bancomat.

Datele ONU arată că 6,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului, dar recent s-a înregistrat o creștere semnificativă a cetățenilor care se întorc în țară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării