main logo
580

Referendumul pentru prelungirea Preşedinţiei în Egipt s-a încheiat

Egiptenii au votat luni în ultima zi a referendumului privind revizuirea Constituţiei cu scopul de a-i permite preşedintelui Abdel-Fattah al-Sissi să rămână la putere până în 2030 şi a întări prerogativele sale, un scrutin al cărui final ar urma să fie favorabil fostului mareşal acuzat de încălcarea drepturilor omului, relatează AFP.

Referendumul pentru prelungirea Președinției în Egipt s-a încheiat

Secţiile de votare s-au închis la orele 19.00 GMT după trei zile de consultare şi numărarea buletinelor a început, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse. Rezultatele ar urma să fie cunoscute cel mai târziu la 27 aprilie, în timp ce campania pentru "da" a dominat complet marile media strict controlate de putere, transmite Ştiri.md cu referire la stiripesurse.ro.

De la instalarea lui al-Sissi la putere, în 2014, ONG-urile au denunţat frecvent arestările numeroase, procesele în masă, precum şi reprimarea presei şi a opoziţiei. Puterea neagă aceste acuzaţii, insistând asupra "stabilităţii" şi luptei antiteroriste".

Revizuirea Constituţiei permite prelungirea celui de-al doilea mandat al preşedintelui al-Sissi de la patru la şase ani, până în 2024. Acesta va putea să candideze în 2024 pentru al treilea mandat şi să rămână astfel la putere până în 2030. Actuala lege fundamentală limitează preşedinţia la două mandate consecutive de patru ani.

Fostul mareşal al-Sissi a fost ales preşedinte în 2014 cu 96,9% din voturi, la un an după ce l-a răsturnat de la putere cu ajutorul armatei, pe fondul unei revolte populare, pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. El a fost reales în 2018 cu 97,08%.

Pe lângă prelungirea preşedinţiei sale, revizuirea constituţională îi permite să-şi intensifice controlul asupra sistemului judiciar. De asemenea, acordă putere politică armatei, stâlp al regimului condus de al-Sissi.

Ziarele şi canalele de televiziune au difuzat pe larg imagini ale cozilor din faţa secţiilor de votare, precum şi clipuri de propagandă în favoarea regimului.

În marile media egiptene nu a fost acordat niciun loc opoziţiei sau ONG-urilor pentru apărarea drepturilor omului, limitate la prezenţa pe reţelele sociale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării