186
0
Redactorul-şef al filialei ucrainene a RIA Novosti, eliberat condiţionat
186
0

Un tribunal din Kiev a dispus miercuri eliberarea condiţionată a jurnalistului Kirilo Vâşinski, cu cetăţenie ucraineană şi rusă, judecat pentru "înaltă trădare" în beneficiul Moscovei, a declarat pentru AFP avocatul său.

"El a fost pus în libertate", a declarat Andrii Domanski, avocatul jurnalistului, redactorul-şef al filialei ucrainene a agenţiei oficiale ruse de presă RIA Novosti, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Potrivit acestei decizii, jurnalistul s-a angajat să nu fugă din ţară şi să se prezinte la tribunal în cadrul procesului său, care continuă.

Eliberarea sa intervine într-un moment în care Kievul şi Moscova discută despre un posibil schimb de mai multe zeci de prizonieri deţinuţi de către cele două ţări, schimb care ar putea avea loc în zilele următoare.

În luna iulie, preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski s-a declarat dispus să-l dea la schimb pe Kirilo Vâşinski pentru cineastul ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia.

Vâşinski (52 de ani) a fost arestat în mai 2018 la Kiev şi inculpat pentru 'înaltă trădare' de justiţie, delict pasibil cu 15 ani de închisoare.

Serviciile de securitate ucrainene îl acuză de 'activităţi subversive' la cererea Moscovei şi, în special, îi impută încercarea de a justifica anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014. El este de asemenea acuzat de 'susţinerea' separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Arestarea jurnalistului a fost denunţată în mod repetat de Moscova şi de preşedintele Vladimir Putin, care i-a acordat cetăţenie rusă prin decret în 2015.

Născut în Ucraina, Vâşinski a lucrat pentru media ucrainene, înainte de a deveni cu câţiva ani în urmă corespondent al televiziunii publice ruse Rossia, iar ulterior a preluat conducerea filialei ucrainene a RIA Novosti.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter