main logo
513

Recurs la istorie: Evenimentele importante marcate pe 3 decembrie

3 decembrie 1447 – s-a născut faimosul Baiazid al II-lea, sultan al Imperiului Otoman. Oștirile conduse de el în războiul împotriva Moldovei, ocupă cetățile Chilia și Cetatea Albă în anul 1484.

Recurs la istorie: Evenimentele importante marcate pe 3 decembrie

3 decembrie 1533 – Moare cneazul Moscovei Vasili al III-lea. A fost fiul țarului Ivan al III-lea și al Sofiei Paleolog.

3 decembrie 1800 – Are loc Marea Bătălie de la Hohenlinden din cadrul Războiului Coalițiilor. Armata franceză condusă de Jean Moreau a înfrânt coaliția armatelor bavareză și austriacă. Conjugată cu Bătălia de la Marengo, obținută de Napoleon, această victorie o silește pe Austria să fie de acord cu hotarele zonei de influență franceză până pe râul Rin și să recunoască republicile-satelit ale Franței din Italia și Țările de Jos.

3 decembrie 1818 – Illinois a devenit cel de-al 21-lea stat al SUA.

3 decembrie 1860 – Principatele Unite încheie o convenție internațională telegrafică cu Rusia. Este primul act internațional încheiat de Principate.

3 decembrie 1883 – S-a născut ilustrul compozitor austriac Anton Webern.

3 decembrie 1891 – S-a născut vestitul sculptor român Oscar Han. Printre capodoperele realizate se numără și statuia lui Vasile Lupu de la Orhei, Republica Moldova.

3 decembrie 1900 – S-a născut vestitul biochimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie, Richard Kuhn.

3 decembrie 1918 – A decedat părintele curentului impresionist în pictură, Pierre Renoir. Împreună cu Claude Monet și Paule Cezanne a revoluționat pictura și a influențat și alte domenii de artă.

3 decembrie 1920 – La Geneva, prin semnarea unui protocol european, este creată Curtea Permanentă de Justiție Internațională cu sediul la Haga.

3 decembrie 1927 – Are loc premiera primului film cu Stan și Bran.

3 decembrie 1941 – Dictatorul Stalin afirmă în fața liderului exilului polonez, Wladislaw Sikorski, că ofițerii polonezi, prizonieri pe teritoriul URSS, au fugit în Manciuria. Toți ofițerii polonezi au fost asasinați la ordinul lui Stalin.

3 decembrie 1965 – S-a născut celebra patinatoare germană Katarina Witt.

3 decembrie 1971 – Pakistanul atacă India. Astfel, începe războiul indo-pakistanez din 1971.

3 decembrie 1973 – Programul spațial american Pionner dă rezultate. Sunt primite primele 10 imagini de pe planeta Jupiter.

3 decembrie 1979 – În rezultatul revoluției islamice, Ayatollahul Khomeini devine primul Lider Suprem al Iranului.

3 decembrie 1987 – Adunarea Generală a ONU adoptă o decizie cu privire la reducerea bugetelor militare ale țărilor-membre.

3 decembrie 1997 – La Ottawa, Canada, 121 de țări semnează un tratat cu privire la interzicerea fabricării minelor antipersonal.

3 decembrie 1999 – Tori Munden este prima femeie care a traversat singură într-o barcă Oceanul Atlantic timp de 81 de zile.

3 decembrie, anual – Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării