main logo
685

Recep Erdogan amenință jurnaliștii și spune că va lua măsuri

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a amenințat presa cu represalii dacă publică informații „care urmăresc să submineze valorile morale și naționale”, relatează Reuters.

Recep Erdogan amenință jurnaliștii și spune că va lua măsuriFoto: Profimedia

Este vorba de un nou atac serios al liderului turc la adresa libertății presei după ce, recent, o celebră jurnalistă a fost arestată pentru „insulte la adresa președintelui”, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Într-o notă publicată în Jurnalul oficial, Erdogan afirmă că sunt necesare măsuri pentru a apăra „cultura naţională” turcă şi pentru a evita ca „dezvoltarea copiilor să fie afectată prin expunerea lor conţinuturi nocive în pe toate mediile scrisă, verbală şi vizuală”, conform Reuters.

Deşi nu precizează care sunt conţinuturile vizate, preşedintele turc avertizează că activităţile „pe faţă sau disimulate care urmăresc să submineze valorile morale şi naţionale şi să perturbe structurile familiale şi sociale” ar putea face obiectul unor proceduri judiciare.

Aflat la putere de aproape 20 de ani, Recep Tayyip Erdogan a atacat adeseori presa, acuzând-o că este împotriva unor valori conservatoare pe care el le susţine şi care sunt în centrul programului politic al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea sa politică.

Vizată de mai multe campanii de denigrare şi represiune, presa turcă este deţinută în prezent în procent de 90% de stat sau de apropiaţi ai regimului.

Aliaţi şi critici ai săi din Occident afirmă că Erdogan s-a folosit de tentativa de lovitură de stat eşuată din 2016 pentru a înăbuşi disidenţa şi a eroda drepturile sociale şi toleranţa.

Guvernul neagă aceasta, susţinând că măsurile au fost luate din cauza gravităţii ameninţărilor la adresa Turciei, iar libertatea de exprimare religioasă a fost restaurată într-o republică odată puternic laică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării