main logo
437

Reacții după ce Arabia Saudită a confirmat asasinarea unui jurnalist

Comunitatea internaţională a reacţionat diferit faţă de anunţul prin care Arabia Saudita a recunoscut, oficial, că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie, în consulatul său din Istanbul.

Reacții după ce Arabia Saudită a confirmat asasinarea unui jurnalistReacții după ce Arabia Saudită a confirmat asasinarea unui jurnalist

Statele occidentale sunt circumspecte şi critice, în timp ce lume arabă laudă, aproape la unison.

Donald Trump a catalogat drept credibila explicaţia dată de Riad şi a salutat un "prim pas bun", dar a apreciat ca faptele sunt inacceptabile, transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.

Pe de altă parte, numerosi congresmeni s-au declarat puţin convinsi de explicatiile prezentate de Riad.

Marea Britanie a anunţat că examinează "informaţiile saudite si cum să reactioneze în urma lor". 

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat "cu forţă" moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi consideră insuficiente informaţiile privind circumstanţele sfîrşitului său îngrozitor. 

"Asteptam tranparenta din partea Arabiei Saudite cu privire la circumstantele decesului (jurnalistului) (...) . Informatiile disponibile despre evenimentele de la consulatul din Istanbul sunt insuficiente," se spune ăn comunicatul comun semnat de cancelarul german şi de ministrul de Externe.

 O atitudine asemănătoare a avut şi premierul olandez Mark Rutte.

"Ce s-a întâmplat? Cum a murit? Cine este de vina? Doresc ca toate faptele pertinente sa fie clarificate cat mai rapid posibil", a declarat şeful Guvernului olandez.

Australia a anunţat că se retrage de la conferinţa internationala dedicata investiţiilor, ce va avea loc la sfârşitul lunii, la Riad.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat "profund tulburat" si a indemnat la o ancheta "aprofundata si transparenta".

Amnesty International a apreciat, intr-un comunicat, ca versiunea Arabiei Saudite nu este "demnă de încredere" şi reprezintă un nou "punct slab" în bilantul tării in domeniul drepturilor omului.

În schimb, liderii lumii arabe au comentat pozitiv anunţul Riadului. Emiratele Arabe Unite, Bahrainul, Yemen, Egiptu au salutat acţiunile "curajoase" şi "hotărâtoare" ale regelui Salman.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării