main logo
1111

Reacția oficială a Kremlinului: Cine e omul care l-a spionat pe Putin

Spionul american care lucra la Kremlin, despre care CNN a dezvăluit că a fost retras de CIA în 2017, după ce anumite declarații ale președintelui Donald Trump l-ar fi expus, ar fi Oleg Smolenkov, potrivit presei ruse.

Reacția oficială a Kremlinului: Cine e omul care l-a spionat pe Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că Smolenkov a lucrat la Kremlin, dar susține că acesta a fost concediat, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

„Într-adevăr, Smolenkov a lucrat în administrația prezidențială, dar în urmă cu câțiva ani a fost concediat în urma unui ordin intern”, a declarat Peskov pentru reporteri. „Acesta este singurul lucru pe care vi-l pot spune, nu am alte informații”, a spus Peskov, adăugând că a vorbit despre 2016-2017. Purtătorul de cuvânt al președinției nu a specificat pentru ce a fost concediat exact Smolenkov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că fostul funcționar al administrației prezidențiale nu a participat la ședințele șefului statului.

„Nu, această poziție nu prevede astfel de contacte cu președintele”, a spus el. Răspunzând întrebării dacă Oleg Smolenkov a fost asistentul asistentului Vladimir Putin pentru afacerile internaționale, Yuri Ushakov, Peskov a spus: „V-am dat informațiile pe care vi le-aș putea da. Nu este posibil să vă furnizez toate detaliile despre activitatea administrației prezidențiale”.

Potrivit New York Times, informatorul nu se număra printre apropiații lui Putin, dar îl vedea în mod regulat și era familiarizat cu deciziile Kremlinului. 

Datele transmise erau atât de importante, dar în același timp atât de controversate, încât, în 2016, CIA a decis să efectueze o verificare completă a tuturor informațiilor primite de la sursă. La sfârșitul anului 2016, CIA a început să se îngrijoreze de siguranța sursei sale și, în consecință, agenția a decis să o scoată din Rusia.

La început, informatorul a refuzat, invocând grija pentru familie, ceea ce a provocat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor sale. Doi interlocutori ai publicației din rândul foștilor oficiali au spus că aveau motive să creadă că informatorul era agent dublu. Câteva luni mai târziu, după presiuni ale CIA și din cauza interesului manifestat de presa, informatorul a acceptat totuși să fie evacuat in SUA.

Într-o misiune secretă din 2017, Statele Unite au extras cu succes din Rusia unul dintre sursele acoperite de la cel mai înalt nivel în cadrul guvernului rus, au declarat pentru CNN mai mulţi oficiali ai Administraţiei Trump cu informaţii directe în legătură cu acest caz.

O persoană implicată direct în discuţii a declarat că extragerea spionului s-a datorat, într-o anumită măsură, îngrijorărilor cu privire la faptul că preşedintele Trump ar putea să-l deconspire. Trump şi persoane din administraţia sa au tratat, în mod frecvent, informaţii clasificate cu neatenţie.

Decizia de a îl extrage pe spion a fost luată în mai 2017, după ce Trump, într-o discuţie în Biroul Oval, a dezvăluit mai multe înalte secrete de stat ministrului de Externe rus Serghei Lavrov şi ambasadorului rus la Washington de atunci, Serghei Kisliak. Informaţiile, furnizate de Israel, se refereau la baze ale ISIS din Siria.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării