main logo
2522

Război între preşedintele Ucrainei şi primarul Kievului

Primarul Kievului Vitali Kliciko este pe cale de a se ciocni cu noul preşedinte al Ucrainei, în ceea ce priveşte puterile executive ale celui dintâi ca şef al administraţiei capitalei, notează Radio Free Europe.

Război între preşedintele Ucrainei şi primarul Kievului

Biroul lui Zelenski i-a cerut fostului campion la box să renunţe la puterile sale executive şi să rămână în rolul de primar în mod simbolic, transmite Știri.md cu adevarul.ro.

Şeful Administraţiei prezidenţiale ucrainene, care şi-a prezentat ieri scrisoarea de demisie lui Zelenski, l-a acuzat pe Kliciko de corupţie, în iunie şi l-a atacat din nou la sfârşitul lunii trecute. 

„El (Kliciko) a pierdut controlul situaţiei din oraş în ultimii cinci ani”, a spus Bogdan. Spunând că Kliciko a închis ochii în ceea ce priveşte fapte de corupţie legate de industria de construcţii a oraşului, Bogdan a afirmat că o persoană care vorbea din partea primarului l-a sunat pentru a-i oferi 20 de milioane de dolari mită pentru a-l lăsa pe primar să-şi continue mandatul.  

Kliciko a negat acuzaţiile. Drept răspuns, Kliciko a spus pe 1 august că-i va cere Biroului Naţional Anticorupţie să investigheze presupusa acuzaţie de mită a lui Bogdan, potrivit unui comunicat. 

„Dacă cineva a spus ceva în numele cuiva pentru câştiguri ilicite... atunci anchetatorii ar trebui fie să numească suspecţii şi să-i identifice, fie să-i ceară lui Bogdan să-şi prezinte scuze pentru că răspândeşte informaţii false”, a spus Kliciko. 

Prin lege, Kievul are statut administrativ special de autoguvernare. 

Potrivit Constituţiei, preşedintele numeşte şi demite şeful administraţiei locale la cererea guvernului. Teoretic, Kievul e condus de o structură administrativă guvernamentală, peste care însă primarul Kliciko are puteri executive încă de când şi-a preluat mandatul, după revoluţia de pe Maidan din decembrie 2013 – ianuarie 2014. 

Zelenski doreşte ca primarul Kliciko să renunţe la atribuţiile pe care le are în administraţie şi să se ocupe excluziv de funcţia simbolică de primar. 

Pe 24 iulie, Zelenski a cerut guvernului să-l demită pe Kliciko. Ulterior, acesta din urmă a declarat pentru RFE Ucraina că „nu se va da bătut”.  

Totuşi, o decizie a Curţii Constituţionale din decembrie 2003 spune că primarul are drepturi exclusive de a selecta şeful administraţiei capitalei. Kliciko s-a numit singur şef al administraţiei, el ocupând acest post de pe 25 iunie 2014, după ce a fost ales primar pe 4 iunie în acelaşi an.  

Într-un interviu pentru RFE, luna aceasta, Kliciko a spus că acţiunile consilierilor lui Zelenski „ au iz de autoritarism”. „Influenţa preşedintelui şi guvernului asura sistemului local de autoguvernare contrazice direct Carte UE a Drepturilor fundamentale”, a precizat Kliciko. 

El a criticat şi partidul Servitorul Poporului al lui Zelenski, pentru că a încercat să separe puterile primarului de cele ale şefului administraţiei oraşului. 

Primarul a mai adăugat că dacă va pierde puterile de administrare a oraşului, va acţiona în instanţă şi va apela şi la public pentru a face paşii necesari prevenirii acestui lucru.  

Bugetul Kievului pe 2019 este echivalentul a 2,23 miliarde de dolari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării