main logo
430

Rapperul newyorkez A$AP Rocky pledează legitimă apărare

Starul american hip-hop aflat în centrul unor fricţiuni între Suedia şi Statele Unite, rapperul A$AP Rocky, judecat în Suedia cu privire la violenţe, împreună cu doi membri ai anturajului său, a pledat ”legitimă apărare”, marţi, în deschiderea procesului său.

Rapperul newyorkez A$AP Rocky pledează legitimă apărareFoto: twitter.com

Artistul a compărut încătuşat, purtând un tricou verde şi pataloni de jogging, cu o faţă inexpresivă, într-o sală de audieri securizată, la un tribunal din Stockholm, unde a fost prezentă mama sa, Renee Black, transmite Știri.md cu referire la news.ro.

Numeroase publicaţii internaţionale, mai ales americane, au scris despre proces.

A$AP Rocky, în vârstă de 30 de ani, pe numele său real Rakim Mayers, a fost plasat în arest preventiv la 3 iulie, în urma unui concert, împreună cu alte trei persoane - dintre care una fost scoasă între timp din cauză - după o încăierare, la 30 iunie, pe străzile capitalei suedeze.

La 5 iulie, un tribunal a dispus încarcerarea rapperului pe motiv că există ”riscul să fugă” în străinătate.

Într-o înregistrare video filmată de un amator, difuzată mai întâi de TMZ, în cursul unei vizite în capitala suedeză, la un concert în cadrul turneului său european, artistul pune la pământ un tânăr, iar apoi îl loveşte.

În alte înregistrări video, postate pe contul de Instagram alrapperului, A$AP Rocky cere, în mai multe rânduri, unui număr de doi bărbaţi, să nu-l mai urmărească.

A$AP Rocky a acţionat într-o situaţie de ”legitimă apărare”, a declarat avocatul său Slobodan Jovicic în deschiderea debaterii. Însă, a spus el, rapperul ”recunoaşte că aruncat victima la pământ, a călcat-o pe braţ şi i-a dat un pumn sau a împins-o de umăr”.

Acuzarea pledează, la rândul său, că este o faptă voită, apreciind că ”faptele constituie un delict, în pofida argumentelor apărării”, precizează parchetul.

Procesul urmează să se desfăşoare timp de trei zile, până vineri. Doi membri ai anturajului rapperului compar alături de acesta. În cazul în care judecătorii îl găsesc vinovat, A$AP Rocky riscă până la doi ani de închisoare şi o amendă.

ACUZAŢII DE RASISM

Fotografii ale victimei realizate de către anchetatori la 30 iunie şi difuzate la proces, în timpul prezentării faptelor de către procuror, dezvăluie plăgi adânci în mai multe părţi ale corpului, în mod evident cauzate de un obiect ascuţit.

Unul dintre cei doi reclamaţi - dintre care a mai rămas doar unul în procedura penală - a lovit, la rândul său, un membru al anturajului rapperului, iar o anchetă paralelă a fost deschisă împotriva acestuia, însă parchetul a abandonat acuzaţiile, afirmând că acesta nu a făcut decât să răspundă agresiunii a cărei victimă era.

Mai mulţi aleşi din Congresul american au îndemnat Suedia să-l elibereze pe muzician, iar un fost amabsador american la Stockholm, Mark Brzezinski, a sublinia la jumătatea lui iulie că a contactat Ministerul suedez de Externe şi Casa Regală, denunţând o ”nedreptate cu caracter rasial”.

Această acuzaţie a fost respinsă de către avocatul rapperului newyorkez, Slobodan Jovicic. Suedia ”nu este o societate rasistă”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

TRUMP, ”DEZAMĂGIT”

După arestarea sa, prieteni şi fani ai artistului cer eliberarea acestuia şi denunţă o ”încăpăţânare” a justiţiei suedeze.

O petiţie pe Internet care îndeamnă la eliberarea rapperului american a strâns, pentru moment, peste 630.000 de semnături.

Pe reţele de socializare, a fost lansată recent o campanie prin care fanii artistului sunt îndemnaţi să boicoteze mărci suedeze ca Ikea.

Situaţia lui A$AP Rocky a ajuns la urechile lui Donald Trump, care era dispus să se prezinte ”personal” garant al rapperului.

Însă, spre deosebire de Statele Unite, Suedia nu are un sistem de eliberare pe cauţiune, iar potrivit procedurii ţării scandinave un inculpat poate fi plasat în detenţie provizorie până când este judecat.

După anunţarea trimiterii artistului în instanţă, preşedintele american şi-a exprimat dezamăgirea, pe reţele de socializare.

”(Sunt) foarte dezamăgit de premierul suedez Stefan Löfven, care nu a putut să acţioneze. Suedia ne-a lăsat baltă comunitatea de culoare americană. M-am uitat la videourile lui A$AP Rocky, el era urmărit şi hărţuit de persoane care căutau probleme”, a scris el pe Twitter, referindu-se la înregistrările video ale agresiunii.

”Daţi-i înapoi libertatea lui A$AP Rocky", a îndemnat el.

O serie de oficiali politici suedezi i-au răspuns locatarului Casei Albe apărând independenţa absolută a justiţiei faţă de Executiv.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării