main logo
456

Raport: Iran a utilizat tehnologie rusească de falsificare a datelor GPS

Serviciul de informații britanic MI6 și agenția de securitate GCHQ investighează posibilitatea ca Iranul a utilizat tehnologia rusească de falsificare a datelor GPS, pentru a abate petrolierul Stena Impero, sub pavilionul britanic, în apele iraniene, unde a fost capturat de IRGC.

Raport: Iran a utilizat tehnologie rusească de falsificare a datelor GPSFoto: newsweek.ro

Un raport al Centrului american de Studii Aprofundate în domeniul Apărării arată că Rusia are tehnologia de falsificare a datelor GPS, făcând sistemul să arate alte coordonate, „și a ajutat Iranul în această acțiune, care a fost extrem de organizată”, a declarat o sursă anonimă de securitate, transmite Știri.md cu referire la newsweek.ro.

„Aceasta face navele, inclusiv cele britanice, extrem de vulnerabile și este o mare preocupare pentru navele de război ale Marinei Regale în regiune”.

Nava Stena Impero, fără încărcătură, a fost transportată în portul iranian Bandar Abbas, unde a rămas împreună cu cei 23 de membri ai echipajului - 18 indieni, trei ruși și doi pakistanezi - în timp ce Teheranul declară, printre altele, că a arestat-o pentru că a lovit un pescador iranian.

Strâmtoarea Ormuz, unde au acționat comandourile iraniene, se află între Iran și Peninsula Arabică și este singura cale pentru exportul majorității petrolului din Orientul Mijlociu. Acțiunile ostile ale Iranului au crescut nu numai prețul petrolului dar și asigurările pentru nave și echipaje.

În iunie, Autoritatea Aeronautică din Israel a anunțat că piloții întâmpină dificultăți la aterizare, din cauza unor „perturbări misterioase”.

Înalți oficiali israelieni au declarat că, potrivit rapoartelor militare, Rusia a perturbat sistemele de navigație aeronautică civilă, aceasta fiind „o mișcare ostilă” care a pus în pericol siguranța pasagerilor.

Potrivit Asociației Piloților Israelieni, problemele legate de GPS au făcut parte dintr-un atac de tip „spoofing”, coordonatele recepționate arătând că avioanele se aflau la kilometri distanță de poziția reală, a raportat CNN.

În raportul Centrului american de Studii Aprofundate în domeniul Apărării, publicat în aprilie, se arată că au fost peste 10.000 de incidente separate de întrerupere a conexiunilor GPS, adăugând că Rusia experimentează „pe viu” această tehnologie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării