main logo
463

Raport al Senatului american: Putin personal a dat ordinul de implicare în alegerile din SUA

Comisia pentru spionaj din Senatul american a dat publicității un raport privind implicarea Federației Ruse în alegerile prezidențiale din SUA.

Raport: Putin personal a dat ordinul de implicare în alegerile din SUA

Documentul publicat pe site-ul oficial al Senatului SUA spune că Rusia a încercat să zădărnicească procesele democratice din Statele Unite.

Acesta este totuși un raport parțial, restul documentului fiind secret întrucât conține date despre informatori, metode de analiză și mecanisme de contraspionaj. Senatorii au ajuns la concluzia că implicarea Rusiei în alegerile din SUA este o dorință mai veche a Moscovei de a compromite procesele democratice americane, însă de această dată au fost sesizate o mai mare implicare din partea rușilor, scrie deschide.md.

„Rusia are scopul de a compromită încrederea populației în procesele democratice din SUA, de a o compromite pe Hillary Clinton pentru a scădea șansele acesteia de a deveni președinte”, se arată în raport.

Americanii spun că implicarea în alegerile din SUA a fost luată la cel mai înalt nivel de la Moscova, iar ordinul pentru începerea operațiunile fost a dat chiar de președintelele Vladimir Putin.

FBI, CIA și ANB au căzut deacord că Vladimir Putin și guvernul de la Moscova au jucat de partea lui Donald Trump și au încercat să compromită șansele lui Hillary Clinton.

Operațiunea a fost determinată de o serie de acțiuni cu implicarea unui număr mare de factori. Au fost implicați hackeri, troli, bloggeri plătiți, agenți ai serviciilor secrete și surse mass-media cum ar fi Russia Today și Sputnik (nr.-  finanțate din bugetul de stat al Rusiei).

Toate informațiile obținute de hackeri erau publicate pe site-ul Wikileaks, iar apoi preluate în materialele jurnalistice ale televiziunii Russia Today.

Senatorii au stabilit că Rusia nu a putut influența numărarea voturilor. În nici un caz nu au fost depistate trucări ale rezultatelor alegerilor.

Raportul subliniază cu nu au fost depistate nici dovezi care ar demnstra că staff-ul de campanie a lui Donald Trump ar fi lucrat în cârdășie cu rușii. Concluzia finală este că Moscova a dorit să dezbine societatea americană în ceea ce privește valorile democratice, ceea ce le-a reușit.

SUA a impus o serie de sancțiuni contra unor oligarhi apropiați lui Vladimir Putin, ceea ce a adus în doar câteva zile pierderi de aproape 20 de miliarde de dolari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării