main logo
339

Raport al Pentagonului: „Puţine semne de progres“ în Afganistan

Optimismul cu privire la o îmbunătăţire a securităţii în Afganistan nu corespunde realităţii de pe teren, arată Pentagonul într-un raport în care vede „puţine semne de progres“ în această ţară după 17 ani de război.

Raport al Pentagonului: „Puţine semne de progres“ în Afganistan

În timp ce Pentagonul anunţă zi de zi că securitatea se îmbunătăţeşte în Afganistan, atentatele talibanilor provoacă tot atâtea victime în rândul civililor, precizează inspectorul general al Departamentului Apărării în acest raport, publicat luni, cu privire la operaţiunile armatei americane în această ţară, în perioada 1 ianuarie - 31 martie, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

„În acest trimestru, reprezentanţi americani au afirmat că talibanii nu-şi vor atinge obiectivele şi că evenimentele se întorc în avantajul armatei“ afgane, se arată în raport. 

„Cu toate acestea, datele disponibile arată puţine progrese“. Comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, generalul John Nicholson, aprecia în noiembrie că armata afgană a „depăşit un prag“ şi preconiza că ea va deţine controlul asupra a 65% din populaţie şi 80% din teritoriu în doi ani. 

Însă, potrivit inspectorului general, au avut loc „puţine schimbări pozitive“ în primul trimestru - doar 65% dintre afgani trăiesc în zone aflate sub controlul Guvernului sau armatei, faţă de 64% în trimestru precedent. 

Concomitent, efectivele serviciilor afgane de securitate au scăzut de la 331.708 la 313.728, o cifră mai mică cu 11% faţă de efectivele dorite (352.000). Iar potrivit Misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), numărul victimelor civile în primele trei luni ale lui 2018 este asemănător celui din aceleaşi perioade ale lui 2016 şi 2017, notează raportul.

 „Asta arată că chiar dacă forţele americane spun că armata afgană progresează şi trece la atac contra talibanilor, poporul nu are, poate, un sentiment de securitate consolidată“, se arată în document. 

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a propus la sfârşitul lui februarie negocieri de pace cu talibanii - aceştia ar urma să fie recunoscuţi ca partid politic, dacă acceptă un armistiţiu şi recunosc Constituţia din 2004. 

Însă atentatele au continuat, iar săptămâna trecută talibanii au încercat să cucerească oraşul Farah (vest). Talibanii afgani au îndemnat luni populaţia capitalei Kabul să stea departe de „instalaţii militare“, pe care le-ar putea ataca, voind ca astfel „să evite victime civile“.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării