main logo
472

Puțini tineri pe piața muncii: Doar o treime sunt angajați oficial

Doar o treime dintre tineri sunt angajați oficial în câmpul muncii. Sunt datele unei cercetări publicate de Ministerul Educației, cu suportul agențiilor de dezvoltare ale altor țări.

Puțini tineri pe piața muncii: Doar o treime sunt angajați oficialFoto: TV8

Un motiv este migrația masivă a acestei categorii de populație. Pentru a atrage tinerii în procesul de angajare, în capitală a fost organizat un târg al carierelor. Salariile oferite de angajatori nu sunt pe placul tinerilor. Dar nici pretențiile acestora nu sunt văzute cu ochi buni de angajatori, transmite Știri.md cu referire la TV8

Un loc de muncă bine plătit și condiții decente. Asta ne-a răspuns Pavel Rusu când l-am întrebat ce fel de job caută. De câțiva ani, tânărul lucrează în construcții, dar și-ar dori să se angajeze oficial ca lăcătuș, profesia pe care a studiat-o.

„- Locuri de muncă sunt, dar pe mine nu mă aranjează condițiile oferite de angajator.
 - Ce anume nu te aranjează?
 - Salariul este foarte mic.”

„Aș dori un salariu de minimum 10, 12 mii de lei. Se cere să fie experiență, dar experiența trebuie undeva de căpătat”, a declarat Pavel Rusu.

Pentru a-i ajuta pe tinerii care sunt în situația lui Pavel, în capitală a fost organizat un târg de cariere. Zeci de oameni, cu experiență în spate sau abia ieșiți de pe băncile facultății, au venit să afle ofertele expuse. În timp ce unii aveau așteptări mari în privința salariului și a condițiilor de muncă, alții s-au arătat gata să muncească și pentru o leafă mai mică, cel puțin până vor acumula experiență.

„- Se oferă salariu de la 6000, 7000 de lei, dar e puțin după cheltuielile mele.
 - Ce salariu ai vrea să ai?
 - Cel puțin 10 mii.”

„Mă aranjează, deocamdată. Iese undeva 6000-8000 de lei. Cred că e un salariu decent pentru studiile mele și pentru un începător, dar apoi, desigur, se poate cere și mai mult - 12 mii”, a mai vorbit tânărul.

La târg, am întâlnit și angajatori importanți pe piața din Republica Moldova. Unii spun că din cauza migrației duc lipsă de angajați și sunt gata să ia și tineri fără experiență. Deseori însă, aceștia au așteptări mari, raportat la situația din țară și la faptul că nu au gram de experiență.

„Acum tinerii doresc să se angajeze repede la muncă, fără studii și cu un salariu mare. Așa nu se primește, trebuie mai întâi să înveți ceva, să acumulezi experiență și apoi reușești să primești un salariu mai mare.”

„Noi avem salariu minim de 4900 de lei și plus o primă lunară de 800 de lei. Tinerii doresc un salariu mai mare, poate și au dreptate, dar și noi suntem din condițiile care sunt acum, depindem de vânzările noastre”, au spus angajatorii.

Conform unui studiu realizat de Ministerul Educației în colaborare cu unele agenții specializate, rata de ocupare a locurilor de muncă a tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, este de circa 30% în Republica Moldova.

„Mulți dintre tinerii noști pleacă din țară, un alt aspect ar fi că unii dintre ei rămași în țară nu neapărat se implică în procesul educațional sau în procesul de angajare în câmpul muncii și atunci într adevăr aceste rate sunt mici.”

Secretara de stat a mai declarat că Ministerul Educației își propune să ofere mai multe oportunități, încât tinerii să se încadreze mai ușor în câmpul muncii, dar fără să intre în detalii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării