main logo
25950

Putin și Zelenski au discutat despre o problemă ce vizează Moldova

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski susține că problema legată de tranzitul gazelor rusești prin Ucraina și după 1 ianuarie 2020 a fost „deblocată”, chiar dacă omologul său rus Vladimir Putin nu a fost atât de optimist.

Problemă stringentă a Moldovei, discutată de Putin și Zelenski

Potrivit lui Zelenski, nivelul negocierilor a avansat urmând să aibă loc ultimele discuții între Gazprom și Naftogaz, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md

„La întâlnirea bilaterală cu președintele Federației Ruse am discutat acest lucru. Cu asta am început. Cred că am deblocat această problemă”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă după summitul în formatul Normandia.

În continuare, această problemă va fi discutată la nivelul consilierilor.

„Posibilitatea, formatul, volumul, prețul și alte detalii privind tranzitul gazelor vor fi discutate. Este o problemă stringentă pentru toată lumea”, a spus liderul de la Kiev.

El a precizat că s-a trecut peste condiția prelungirii contractului pentru un singur an, Ucraina insistând asupra unui acord valabil în următorii zece ani. Cu toate acestea, el nu exclude că părțile vor găsi o „soluție de mijloc”.

Mai mult, partea ucraineană este pregătită să ia în considerare posibilitatea recuperării de la Gazprom a datoriei stabilite de arbitrajul de la Stockholm nu în bani, ci în gaze naturale. Zelenski a numit această variantă drept o „poziție de compromis”.

La rândul său, Putin a spus că prețurile gazelor naturale pentru consumatorii finali din Ucraina ar putea fi cu 25% mai mic, dacă Moscova și Kiev ar ajunge la o „colaborare sinceră”.

Problema tranzitului de gaze prin Ucraina este una stringentă pentru Republica Moldova, în condițiile în care astăzi Chișinăul nu dispune de soluții de alternativă viabile. 

Mai mult, Moldova ar putea rămâne și fără energie electrică, în condițiile în care în jur de 70% din consum este asigurat de centrala de la Cuciurgan, care funcționează în bază de gaze naturale.

Știri.md precizează că, în aceste condiții, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat mai multe scenarii alternative de aprovizionare a țării cu gaz.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării