main logo
389

Putin: Retragerea forţelor americane din Siria, un pas pozitiv

Turcia va avea nevoie de ajutorul Rusiei după planificata retragere a forţelor armate americane din Siria, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul întrevederii cu omologul său rus Vladimir Putin.

Putin: Retragerea forţelor americane din Siria, un pas pozitiv

Retragerea anunţată de preşedintele SUA Donald Trump a 2.000 de membri ai forţelor americane din Siria este considerată un "pas pozitiv" de către Iran, Turcia şi Rusia, a declarat joi Vladimir Putin după un summit cu liderii din cele trei ţări, relatează AFP.

''Discuţiile s-au axat pe influenţa pe care o va avea anunţarea planului SUA de retragere a trupelor americane din regiuni din nord-estul ţării asupra evoluţiei situaţiei din Siria'', a declarat preşedintele rus, în cursul unei conferinţe de presă, după un summit privind Siria desfăşurat la Soci, sud-vestul Rusiei.

"Punctul nostru de vedere comun este că realizarea acestei etape va fi un pas pozitiv care va contribui la stabilizarea situaţiei", a afirmat Putin, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

La rândul său, preşedintele iranian Hassan Rohani a apreciat că discuţiile purtate în cadrul summit-ului au fost "pozitive şi deschise".

''Idleb face parte din Siria şi trebuie să fie curăţată de terorişti'', a spus preşedintele iranian despre regiunea siriană, ultima controlată de rebeli. El a precizat, atenţionând Ankara, că ''securitatea ţărilor vecine Siriei trebuie, de asemenea, să fie garantată''.

Potrivit lui Putin, cei trei lideri au convenit să ''consolideze cooperarea'' în cadrul procesului de la Astana, în care sunt implicate Moscova şi Teheranul, aliaţi ai regimului sirian, şi Ankara, care îi sprijină pe rebeli. Acest proces a umbrit treptat negocierile mediate de ONU, fără a ajunge la o soluţionarea definitivă a conflictului.

Ultimul summit dintre preşedinţii iranian, turc şi rus, organizat în luna septembrie în Iran, a scos la iveală divergenţe cu privire la soarta provinciei Idleb.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării