main logo
1400

Putin pregătește o armă secretă pentru a doborî sateliții spioni inamici

După ce în noiembrie 2021, Statele Unite au condamnat cu fermitate un test anti-satelit al Rusiei, care a folosit o rachetă pentru a distruge un vehicul spațial al său pe orbita joasă a Pământului, iată că acum Putin intensifică eforturile pentru construirea unui laser puternic.

Putin pregătește o armă secretă pentru a doborî sateliții spioni inamiciFoto: ziare.com

Acesta este dezvoltat la sol, fiind un sistem denumit Kalina situat în nordul Caucazului, ce poate orbi cu o armă laser sateliții spioni, transmite Știri.md cu referire la ziare.com.

Se crede că noul laser rusesc va putea bombarda sateliții inamici ai altor țări cu un fascicul și îi va distruge, potrivit Tech Times.

Ideea de bază a acestei arme secrete a Rusiei este de a ”orbi” senzorii optici ai sateliților-spion ai altor țări.

Sistemul cu laser este în curs de dezvoltare, iar dacă Kremlinul va izbuti să finalizeze proiectul, atunci acesta ar fi capabil să protejeze o mare parte din teritoriul Rusiei de observațiile sateliților străini.

Un laser este un dispozitiv care creează un fascicul îngust de energie direcționată.

Primul laser a fost dezvoltat în 1960. În funcție de intensitatea fotonului și de lungimea de undă, fasciculul de energie direcționat poate crea o serie de efecte asupra țintei.

Un flux suficient de mare de fotoni de înaltă energie, un laser poate încălzi, vaporiza, topi și chiar arde materialul țintei, în acest caz satelitul spion.

Noua instalație laser a Rusiei se numește Kalina și are scopul de a orbi senzorii optici ai sateliților străini, care colectează informații deasupra țării. Kalina funcționează în modul pulsat în infraroșu și poate produce aproximativ 1.000 de jouli pe centimetru pătrat, conform profesorului Iain Boys de la Universitatea Colorado Boulder din Statele Unite.

Kalina își concentrează fasciculul folosind un telescop care are un diametru de câțiva metri.

Sateliții spion care folosesc senzori optici tind să opereze pe orbita joasă a Pământului, la o altitudine de câteva sute de kilometri. În general, acestor sateliți le ia câteva minute pentru a trece peste orice teritoriu de pe suprafața Pământului, conform IFL Science.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării