main logo
1367

Putin îi ceartă pe guvernatorii care nu evacuează zonele inundate

Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut guvernatorilor să facă mai mult pentru evacuarea locuitorilor din regiunile afectate de inundații, insistând de la Kremlin că oamenii trebuie să dea curs apelurilor autorităților, aceștia ezitând să-și părăsească locuințele de frica jafurilor, în contextul în care apele continuă să crească în regiunile Kurgan și Tiumen din Siberia.

Putin îi ceartă pe guvernatorii care nu evacuează zonele inundateFoto: digi24.ro

„Știu că sunteți obosiți și că vă străduiți, că nu dormiți suficient. Dar de ce nu pleacă oamenii? Le este frică pentru bunurile lor, casele lor. Trebuie să fie convinși că totul va fi protejat”, a declarat liderul de la Kremlin într-o videoconferință cu guvernatorii regiunilor afectate - Kurgan, Tiumen și Orenburg, de la care televiziunea rusă a difuzat imagini, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Mai multe persoane din regiunea Orenburg au declarat că se tem de jafuri. În regiunea Kurgan, „peste 14.300 de persoane au fost evacuate din teritorii inundate, inclusiv 1.833 de copii”, a subliniat guvernatorul regiunii, Vadim Șumkov în reuniunea cu Vladimir Putin.

Potrivit lui Șumkov, peste 3.000 de case din 25 de localități au fost inundate în regiune, traversată de râul Tobol, ale cărui ape cresc de mai multe zile. 

Locuitorii orașului Kurgan, cu o populație de 300.000 de oameni, în care unele cartiere au fost inundate, au fost îndemnați să evacueze rapid. 

„Luați-vă copiii și rudele cu dizabilități și în vârstă. Nu vă lăsați animalele în zone de risc (...). Plecați! Nu așteptați ca apa să se apropie de domiciliu”, au avertizat pe Telegram autoritățile din oraș. 

Aproximativ 435 de persoane au fost evacuate în regiunea vecină Tiumen, prin care trece râul Ișim, aflat de asemenea în revărsare. Însă autoritățile locale se așteaptă la o agravare a situației în zilele următoare. 

„Așteptăm valul care urmează să vină în regiunea Kurgan”, unde nivelul apei ar putea depăși peste doi metri, un record atins în 2017, a declarat guvernatorul regional Aleksandr Moor. 

La Orenburg, în centrul inundațiilor din ultimele zile, nivelul fluviului Ural a început să scadă, însă rămânea ridicat - 1.099 de centimetri -, a anunțat Primăria din Orenburg. Revărsările de ape care afectează regiunile rusești, dar și Kazahstanul, sunt cauzate de ploi intense și o creștere a temperaturii care a dus la topirea accelerată a zăpezii și gheții.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării