main logo
448

Putin califică fără precedent arestarea șefului RIA Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat vineri „fără precedent” arestarea şi inculparea pentru „înaltă trădare” în pofida Moscovei a jurnalistului ucraineano-rus care activează în Ucraina, relatează AFP.

Putin califică fără precedent arestarea șefului RIA Ucraina

„Arestarea unui jurnalist este un fenomen fără precedent”, a declarat Putin în timpul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel la Soci, în sud-vestul Rusiei, potrivit agerpres.

„Încercăm să acuzăm o persoană de înaltă trădare pentru ceea ce a făcut public şi în timpul exercitării profesiei sale”, a denunţat preşedintele rus, adăugând că a amintit de cazul acestui jurnalist în timpul discuţiilor sale cu Merkel.

Un tribunal ucrainean a ordonat joi menţinerea în detenţie provizorie până la mijlocul lunii iulie a lui Kyrylo Vychynski, în vârstă de 51 de ani, care a fost arestat marţi la Kiev. Fapta „înaltă trădare” este o crimă care se pedepseşte cu 15 ani de închisoare.

Jurnalistul, care a lucrat pentru publicaţii ucrainene înainte de a deveni în urmă cu mai mulţi ani corespondent al televiziunii publice ruse Rossia, apoi angajat de agenţia de presă publică rusă Ria Novosti, respinge toate acuzaţiile aduse şi denunţă un „atac la libertatea de expresie”.

Justiţia ucraineană îl acuză că a avut „activităţi subversive” la cererea Moscovei şi că a căutat în articolele sale publicate să „justifice anexarea Crimeii” în 2014, dar şi că „a susţinut” rebelii proruşi din estul Ucrainei.

Soţia jurnalistului, Iryna Vychynska, a afirmat vineri, într-o conferinţă video retransmisă de la Kiev, că nu i s-a permis să îşi vadă soţul, nici să-i vorbească, „nici măcar la telefon”.

Dmitri Kisseliov, directorul general al trustului Rossia Segodnia, din care face parte Ria Novosti, a calificat vineri urmărirea penală care îl vizează pe Vychynski un act „asemănător cu inchiziţia” şi „total absurd”.

Aproape 150 de persoane, cea mai mare parte jurnalişti ruşi, au manifestat vineri în faţa ambasadei Ucrainei la Moscova, purtând pancarte pe care scria „#TruthNotTreason” („adevărul nu este trădare”).

O responsabilă de la Rossia Segodnia, Margarita Simonian, a cerut europenilor şi în special Angelei Merkel să „condamne” această arestare şi să ceară eliberarea jurnalistului.

Rusia a promis „represalii” faţă de Kiev şi că va face „orice” pentru a obţine eliberarea jurnalistului, a cărui arestare a suscitat îngrijorarea Organizaţiei pentru securitate şi cooperare în Europa (OSCE) şi a Consiliului Europei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării