main logo
3350

Putin a ajuns în Vietnam pentru o vizită de stat condamnată de SUA

Vladimir Putin face joi o vizită în Vietnam, stat căruia Rusia îi furnizează de decenii arme, la o zi după semnarea unui acord de apărare cu Coreea de Nord, acord ce îngrijorează Occidentul. Președintele rus a mulțumit Vietnamului pentru abordarea sa „echilibrată” asupra Ucrainei, într-un editorial publicat în cotidianul Partidului Comunist Vietnamez (PCV).

Putin a ajuns în Vietnam pentru o vizită de stat condamnată de SUAFoto: digi24.ro

Rusia și Vietnamul împărtășesc de asemenea o abordare „similară” a situației în Asia-Pacific, a susținut Putin în acest editorial, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

În această a cincea vizită a sa în Vietnam, Vladimir Putin urmează să aibă o întrevedere cu noul președinte To Lam și cu secretarul general al PCV, Nguyen Phu Trong, considerat personalitatea cea mai influentă a regimului. Încă de miercuri pe străzile Hanoiului, decorate cu drapele rusești, se putea vedea desfășurat un important dispozitiv de securitate. 

Moscova a livrat arme aliaților săi comuniști în timpul războiului din Vietnam și contribuie de decenii la formarea a numeroase cadre ale PCV, printre care Nguyen Phu Trong. 

Problemele de apărare se vor afla pe masa discuțiilor, potrivit analiștilor. Cele două țări „au un interes reciproc să reia vânzările de arme”, vânzări care au încetinit după 2022, a estimat Carl Thayer, profesor emerit la universitatea din statul australian Noul Wales de Sud. 

„Însă Vietnamul este paralizat de amenințarea sancțiunilor americane”, a adăugat el, scrie Agerpres. Primindu-l pe Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaționala (CPI), Hanoiul se expune nemulțumirii partenerilor săi occidentali, cu SUA în frunte, care consideră Vietnamul, țară cu 100 milioane de locuitori, strategică pentru producția manufacturieră sau de semiconductori. 

Anul trecut, președinții chinez Xi Jinping și american Joe Biden s-au deplasat ambii la Hanoi, care încearcă să mențină o distanță egală între cele două superputeri rivale, conform preceptelor suple ale „diplomației bambusului”, ce aliază prudența și pragmatismul. 

Această politică ar putea fi tot mai greu de menținut, a atenționat o expertă. Vizita lui Putin reprezintă „un test pentru a vedea în ce măsură diplomația multidirecțională a Hanoiului ar putea merge mai departe și dacă ea este acceptată de alte mari puteri”, a explicat Huong Le Thu, directoarea-adjunctă a programului pentru Asia din cadrul International Crisis Group. 

Vizita lui Putin are și un capitol economic, cu proiecte de cooperare sporită în domeniile energiei, tehnologiilor, educației și turismului. Vladimir Putin ar urma de asemenea să asiste la o ceremonie de depunere de coroane la mausoleul părintelui independenței vietnameze Ho Chi Minh și la un banchet în clădirea operei, construită într-un stil arhitectural colonial francez. Plecarea lui Putin este prevăzută să aibă loc joi seara.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării