main logo
1837

Punga de plastic care a ajuns acolo unde nu se aștepta nimeni

Oficial nu cred că mai există vreun loc pe Terra unde pungile de plastic să nu fi ajuns. Una dintre ele se află chiar pe fundul celei mai adânci gropi oceanice din lume, Groapa Marianelor.

Punga de plastic care a ajuns acolo unde nu se aștepta nimeniFoto: realitatea.net

Ca să înțelegi mai bine cât de gravă este poluarea cu plastic trebuie să știi că Groapa Marianelor, se află în Oceanul Pacific la o adâncime de aproximativ 10,972 metri. Punga de plastic a fost descoperită la o adâncime de 10,898 de metri, transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.

Această pungă de plastic care se află acolo de mai bine de 30 de ani a fost adusă în atenția noastră de o echipă de cercetători. Aceștia au realizat un studiu, în cadrul căruia au analizat mai multe videoclipuri și fotografii preluate de la 5,010 scufundări.

De asemenea, cercetătorii au mai observat și alte tipuri de deșeuri plastice, însă majoritatea materialelor plastice găsite, în proporție de 89%, erau plastice de unică folosință, precum sticlele de apă. 

Pe lângă acestea, au mai fost identificate materiale precum cauciuc, metal, lemn și pânză.

Poluarea cu plastic a atins un nivel critic

Plasticul este util din multe puncte de vedere, dar problema este că este folosit doar o dată, apoi aruncat. De acolo, procesul de descompunere poate dura de la 450 la 1.000 de ani. 

Oamenii de știință, dar și autoritățile, caută metode pentru a combate consumul de plastic.

În plus, plasticul pune în pericol viața animalelor marine, precum celor din Groapa Marianelor, care deși poate părea o zonă lipsită de viață, aceasta găzduiește mai multe forme de viață decât te așteptai. 

Acest lucru a fost confirmat de Navele Okeanos care au cercetat regiunea în 2016 și au găsit specii precum corali, meduze și caracatițe.

Studiul recent a constatat că 17% din imaginile înregistrate arătau cum plasticul afectează viața animală. Astfel, au fost surprinse imagini în care animalele sunt prinse în deșeurile respective.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării