Comunicați țării o știre importantă!×
1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
0
527

Puigdemont afirmă că "republica catalană" a învins statul spaniol

Formaţiunile separatiste îşi menţin, la limită, majoritatea în Parlamentul din Catalonia, însă un partid unionist a obţinut cele mai multe mandate, în urma scrutinului regional desfăşurat joi, potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 95% din voturi, relatează BBC News online.

Puigdemont afirmă că "republica catalană" a învins statul spaniol.

Potrivit rezultatelor parţiale, Partidul Cetăţenilor (CS), formaţiune unionistă care doreşte ca regiunea Catalonia să rămân în cadrul Spaniei, a obţinut 25% din voturi şi va avea 36 de mandate în noul Legislativ, transmite mediafax.ro.

Cele trei formaţiuni proindependenţă, Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), Împreună pentru Catalonia (JxSi), a premierului catalan demis Carles Puidgemont, şi Unitatea Populară, ar urma să obţină un total de 70 de mandate

Astfel, separatiştii vor putea menţine, la limită, majoritatea în Parlamentul de 135 de locuri.

Prezenţa la urne a fost de peste 80% din numărul alegătorilor, o participare record pentru alegerile regionale catalane.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona, după ce regiunea şi-a proclamat independenţa. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia şi a decis arestarea liderilor catalani. Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Premierul catalan demis Carles Puigdemont a declarat că "republica catalană" a învins în alegerile regionale din Catalonia, iar formaţiunile separatiste au obţinut o victorie care "nu poate fi disputată de nimeni", informează BBC News online.

"În pofida dificultăţilor cu care ne-am confruntat, absoluta majoritate pentru independenţă continuă", a declarat premierul demis într-un discurs la Bruxelles, unde s-a refugiat în urma

Puigdemont a mai afirmat că rezultatul alegerilor "arată că poporul catalan a câştigat dreptul de a fi ascultat", adăugând că "metoda (premierului spaniol Mariano) Rajoy a eşuat să oprească mişcarea pentru independenţă".

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×
Citește și
article image
Atenţionare de călătorie pentru insula spaniolă Gran Canaria
1
170
article image
Oraș fără mașini: Traficul rutier s-a redus cu 97% în Ponteverde
1
248