main logo
687

Proteste violente în China: Mii de oameni cer ridicarea blocajelor

De mai bine de o săptămână, China fierbe. Proteste masive au loc în mai multe regiuni din cauza restricțiilor anti-Covid care nu se mai sfârșesc, iar oamenii strigă să fie eliberați de măsurile restrictive care le-au schimbat viața dramatic.

Proteste violente în China: Mii de oameni cer ridicarea blocajelor

După o manifestație uriașă a lucrătorilor celei mai mari fabrici Iphone din China, noaptea trecută zeci de mii de chinezi au ieșit în stradă, după moartea celor 10 oameni surprinși într-un bloc din regiunea Xinjiang, relatează Reuters, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Victimele erau închise în locuințe de măsurile anti-covid impuse de autorități și nu s-au putut salva întrucât ieșirile erau blocate. În imaginile apărute pe rețelele sociale se observă cum protestatarii sunt bătuți de autorități.

Protestele au izbucnit în regiunea Xinjiang, unde în urmă cu o zi un incediu izbucnit într-un bloc de locuințe a ucis 10 oameni. Mulțimile s-au confruntat cu paznicii în costume albe.

Oamenii au scandat „Încheierea blocării!”, trăgând pumni în aer în timp ce mergeau pe o stradă, potrivit videoclipurilor difuzate vineri seară pe rețelele sociale chineze. Potrivit Reuters imaginile au fost filmate în capitala Xinjiang, Urumqi.

Când protestatarii au ajuns într-o piață au intonat imnul național al Chinei: „Ridicați-vă, cei care refuzați să fiți sclavi!” și într-un strigăt disperat au cerut cu toții să fie eliberați din blocaj.

Vasta regiune Xinjiang se află într-una dintre cele mai lungi blocaje din China. De 100 de zile, celor 4 milioane de locuitori din Urumqi le este interzis să-și părăsească locuințele.

Autoritățile au spus că locuitorii clădirii au reușit să coboare, dar videoclipurile cu eforturile echipajelor de intervenție, distribuite pe rețelele sociale chineze, au determinat mulți internauți să presupună că locuitorii nu au putut scăpa la timp, deoarece clădirea era închisă.

Oficialii de la Urumqi au susținut brusc o conferință de presă la primele ore ale zilei de sâmbătă, negând că măsurile COVID ar fi împiedicat evacuarea și salvarea, dar au anunțat că vor deschide o investigație.

China a atins un nou record de infectări cu COVID-19, pentru a treia zi consecutiv. Există focare în aproape toate provinciile chineze, scrie Reuters. 

Au fost raportate 35.183 de cazuri noi de îmbolnăvire, din care 31.709 erau asimptomatice, a anunţat sâmbătă Comisia Naţională pentru Sănătate. În ziua precedentă au fost anunţate 32.943 de cazuri noi de COVID-19: 3.103 infectări simptomatice şi 29.840 asimptomatice, pe care China le înregistrează separat. Excluzând cazurile "importate", China a raportat 34.909 de cazuri locale noi vineri, din care 3.405 au fost simptomatice şi 31.504 asimptomatice, în creştere faţă de cele 32.695 de cazuri din ziua precedentă. Nu au fost anunţate decese noi, iar bilanţul victimelor asociate COVID-19 s-a menţinut la 5.232. Până vineri, China continentală a raportat 304.093 de cazuri confirmate cu simptome. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării