main logo
1133

Proteste la Habarovsk, după arestarea guvernatorului: Putin, demisia!

Mii de oameni au protestat în estul extrem al Rusiei după arestarea joi a unui guvernator regional acuzat că a ordonat asasinarea unor oameni de afaceri cu mulţi ani în urmă.

Proteste la Habarovsk, după arestarea guvernatorului: Putin, demisia!Foto: adevarul.ro

Potrivit presei locale şi opoziţiei, un număr  între 5.000 şi 40.000 de protestatari au ieşit în stradă şi au strigat sloganuri anti-Putin după ce guvernatorul regional al oraşului Habarovsk, cu o populaţie de 600.000 de oameni, a fost arestat joi, fiind acuzat că a comandat asasinarea unor oameni de afaceri, acum 15 ani, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

Sergei Furgal, o figură populară în estul îndepărtat al Rusiei, face parte din partidul ultranaţionalist Partidul Democrat Liberal, considerat loial Kremlinului, dar în urmă cu doi ani a câştigat alegerile în defavoarea candidatului partidului lui Putin Rusia Unită.  

Victoria sa a fost văzută ca o lovitură dată partidului lui Putin subminându-i controlul la nivel regional. Furgal a câştigat detaşat şi în mandatul său a redus numărul funcţionarilor publici şi a scos la vânzare iahtul guvernatorului.    

Guvernatorul a fost arestat pe 9 iulie pentru orchestrarea, între 2004 şi 2005, a două crime şi a unei tentative de asasinat care au vizat oameni de afaceri. Procesul său va începe în două luni. Dacă e găsit vinovat, poate primi închisoare pe viaţă.     

 Arestarea sa vine în contextul îngrijorărilor privind reducerea la tăcere a opoziţiei după votul pozitiv de săptămâna trecută a reformei constituţionale care-i permite lui Putin să rămână preşedinte pe viaţă.    

Marşul, unul neautorizat, a durat mai multe ore a fost descris de biroul regional al liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi ca „un record absolut pentru regiunea noastră şi o manifestare unică a unităţii în societatea noastră”.   

Clipuri de la proteste au arătat manifestanţi strigând „Libertate”, „Putin e un hoţ”, „Putin, demisia”.   

Manifestări de mai mică amploare au avut loc şi în alte oraşe din regiune. Poliţia nu a intervenit şi nu s-au făcut arestări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării