main logo
890

Proteste ample în Kazahstan după decizia de a scumpi preţurile la gaz

Proteste ample au izbucnit marţi în mai multe oraşe din Kazahstan după ce guvernul a ridicat plafonul preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL) şi costul acestei extrem de populare alternative la benzină a crescut.

Proteste ample în Kazahstan după decizia de a scumpi preţurile la gazFoto: captură video

Poliția a folosit, marți seară, gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

Poliția din Kazahstan a folosit marți grenade paralizante și gaze lacrimogene pentru a dispersa o demonstrație împotriva creșterii prețurilor la gaze, care a reunit câteva mii de oameni în Almaty, capitala economică a țării din Asia Centrală.

Doi jurnaliști AFP, care au văzut violențele poliției, au numărat cel puțin 5.000 de oameni pentru acest protest, într-o țară în care acest tip de adunare este rar.

La manifestaţii au luat parte zeci de mii de persoane.

Protestele au început pe 2 ianuarie.

Preţul GPL fusese reglementat, dar oficialităţile au argumentat că preţurile scăzute în mod artificial fac ca producţia de GPL să nu mai fie fezabilă.

Protestele publice sunt rare - şi ilegale dacă organizatorii lor nu prezintă în prealabil o notificare - în fosta republică sovietică, unde parlamentul este lipsit de opoziţie.

La manifestaţii au luat parte zeci de mii de persoane. Protestele au început pe 2 ianuarie - după ce în ajun plafonul preţurilor GPL fusese ridicat - în oraşul Zhanaozen, din provincia sud-vestică Mangystau, riverană Mării Caspice şi foarte bogată în hidrocarburi.

În 2011, în această provincie cel puţin 14 lucrători de la o exploatare petrolieră şi-au pierdut viaţa atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie contra condiţiilor de muncă grele şi nivelului mic al salariilor.

Preţul GPL fusese reglementat, dar oficialităţile au argumentat că preţurile scăzute în mod artificial fac ca producţia de GPL să nu mai fie fezabilă.

Preşedintele Kasâm-Jomart Tokaev a anunţat marţi, pe Twitter, că o comisie guvernamentală a început să lucreze la Aktau, reşedinţa provinciei Mangystau, şi va găsi o soluţie ''în interesul stabilităţii ţării''.

El le-a cerut protestatarilor să dea dovadă de responsabilitate şi de dorinţă de a dialoga cu autorităţile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării