main logo
5121

Protest inedit la Roma: Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat

Zeci de foste stewardese ale fostei companii aeriene Alitalia și-au dat jos uniformele miercuri în centrul Romei pentru a protesta față de măsurile anunțate de autoritățile italiene, potrivit Euronews.

Protest inedit la Roma: Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcatFoto: Profimedia

Compania de transport aerian Alitalia și-a încheiat oficial existența joia trecută, pe data de 14 octombrie, odată cu efectuarea ultimului zbor pe ruta Calgliari - Roma, după 75 de ani de existență, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Italia Trasporto Aereo (ITA), o nouă companie aeriană creată de autoritățile de la Roma pentru a înlocui Alitalia, a început zborurile în ziua următoare.

ITA a cumpărat brandul Alitalia, însă a preluat doar 3.000 din cei 10.000 de angajați ai săi, motiv care a stârnit nemulțumiri în rândul angajaților disponibilizați.

Sindicatele italiene afirmă că salariile oferite de ITA sunt semnificativ mai scăzute decât cele ale fostei companii aeriene Alitalia și au cerut guvernului italian condus de Mario Draghi să extindă ajutorul de șomaj la 5 ani.

„Ne-au jupuit. Astăzi, sau mai bine spus pe 15 octombrie, ne-au luat pielea de pe noi. A ne lua uniforma înseamnă a ne lua totul. Pentru noi această uniformă ne reprezintă în lume și am purtat-o mereu cu mare mândrie”, au declarat fostele însoțitoare de zbor, care au lucrat mulți ani pentru compania aeriană națională a Italiei.

50 de femei s-au aliniat într-o piață din centrul Romei. Și-au dat uniformele jos și și-au șters machiajul. Gesturi simbolice prin care spun că au vrut să arate impactul devastator pe care l-a avut desființarea companiei aeriene Alitalia, notează ABC News.

„Suntem aici pentru a ne exprima în primul rând durerea, dar și solidaritatea față de toți colegii noștri și cei care au fost primiți de ITA și care au fost obligați să semneze un contract umilitor”, a declarat o însoțitoare de zbor pentru ziarul italian Corriere della Sera.

De altfel, în ultimele săptămâni au avut loc mai multe proteste organizate de foști angajați față de felul în care au gestionat autoritățile desființarea companiei Alitalia.

„Este păcat, n-am cuvinte. Poate sună dramatic, dar așa stau lucrurile. Mai mult, această nouă companie este o dezamăgire, nu are nicio legătură cu Alitalia, cu banii publici. Suntem siguri, așa cum de altfel spun și specialiștii, această nouă companie se va închide și ea curând. Asupra acestui lucru vrem să atragem atenția azi, aici”, a declarat un reprezentant sindical.

Alegerea tradițională a papilor și a elitei politice italiene, Alitalia a fost condusă în ultimii 4 ani de administratori numiți de stat, în încercarea de a evita lichidarea. Fondată în 1946, compania a trecut prin numeroase restructurări, iar Guvernul italian a cheltuit pentru salvarea sa de la faliment peste 8 miliarde de euro în ultimii trei ani, subliniază Business Insider.

După ce a încercat să vândă Alitalia investitorilor privați, guvernul de la Roma s-a văzut neputincios în fața consecințelor pandemiei de COVID-19 și a decis să creeze Italia Trasporto Aereo (ITA) din cenușa Alitaliei.

Noul transportator, în care guvernul va investi 1,35 miliarde de euro în următorii trei ani, va începe cu o flotă de 52 de avioane și 2.800 de angajați, comparativ cu cele 110 avioane și cei 10.000 de salariați cât avea Alitalia. Deținută de Ministerul Italian al Finanțelor, cu o listă de datorii ștearsă, plus o finanțare de repornire de 700 de milioane de euro, ITA, noua companie aeriană din Roma intenționează să mărească flota la 78 de avioane până la sfârșitul anului 2022 și 105 avioane până în 2025.

În cadrul acordului negociat cu Comisia Europeană, trebuie să existe o discontinuitate clară între Alitalia și succesorul său, iar noul transportator trebuie să fie profitabil până la sfârșitul anului 2025. Dar viitorul noului transportator aerian italian lasă un semn de întrebare asupra viitorului a peste 7.000 de lucrători care au fost deja disponibilizați.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării