main logo
937

Protest în Israel: Mii de oameni au manifestat împotriva guvernului lui Netanyahu

Manifestanţi antiguvernamentali s-au reunit luni la Ierusalim, cerând noi alegeri în încercarea de a-l înlocui pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, relatează Reuters.

Protest în Israel: Mii de oameni au manifestat împotriva guvernuluiFoto: protv.ro

Un guvern de uniune pe timp de război s-a destrămat în urmă cu o săptămână, când doi foşti generali centrişti, Benny Gantz şi Gadi Eisenkot, au demisionat, lăsându-l pe Netanyahu dependent de partenerii ultraortodocşi şi de extrema dreaptă. Linia dură a agendei lor provocase o ruptură majoră în societatea israeliană înainte ca atacul Hamas din 7 octombrie să declanşeze războiul din Fâşia Gaza, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Demonstraţiile adeseori săptămânale nu au schimbat încă peisajul politic, iar Netanyahu controlează în continuare o majoritate stabilă în parlament.

În urma plecării lui Gantz şi Eisenkot, grupurile de opoziţie au declarat o săptămână de proteste care prevăd blocarea autostrăzilor şi manifestaţii în masă.

Până la apusul soarelui, mii de oameni s-au adunat în faţa Knesset-ului, parlamentul israelian, şi plănuiau să mărşăluiască spre reşedinţa privată a lui Netanyahu din oraş.

Mulţi dintre manifestanţi au agitat drapele israeliene. Alţii au purtat pancarte cu mesaje prin care criticau modul în care Netanyahu a gestionat problemele esenţiale, cum ar fi promovarea unui proiect de lege de recrutare militară care îi scuteşte pe evreii ultraortodocşi de serviciul militar obligatoriu, precum şi modul în care a gestionat războiul cu Hamas în Fâşia Gaza şi luptele cu Hezbollahul din Liban.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării