main logo
381

Protest în Barcelona: Circa 1 milion de catalani cer independența

Ziua Cataloniei a fost marcată în Barcelona cu o manifestaţie de amploare. Sute de mii de oameni au ocupat bulevardul Rambla şi au cerut, într-un glas, independenţă şi libertate.

Protest în Barcelona: Circa 1 milion de catalani cer independența

Înarmaţi cu steaguri şi purtând tricouri în culorile catalane, aproape 600 de mii de oameni din toate regiunile Cataloniei au umplut până la refuz centrul Barcelonei, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Manifestanţii au construit un zid simbolic - reprezentând articolul din constituţia Spaniei care a permis Madridului să preia controlul asupra regiunii separatiste şi au strigat la unison că vor să fie independenţi.

Quim Torra, preşedintele guvernului Cataloniei: “Este un mesaj foarte clar pe care vrem să îl transmitem: obiectivul nostru pentru următoarele săptămâni şi chiar luni este independenţa Cataloniei. Cred că acesta este un mesaj foarte clar pentru întreaga Europă şi restul lumii”.

“Există multe persoane indecise care nu ştiu pe ce drum să meargă. Sunt spanioli și catalani şi preferă să rămână în Spania, ca mine. Eu sunt şi spaniol și catalan, dar situația m-a făcut să mă orientez spre partea catalană din cauza a ceea ce se întâmplă. Dar cred că dacă liderii politici ajunşi după gratii vor primi sentințe nefavorabile, acest lucru va face ca tot mai mulți oameni să se alăture cauzei noastre”, spune un participant.

Protestul vine la aproape doi ani de la referendumul ilegal pentru independență, organizat de legiuitorii locali. Liderii separatişti catalani sunt acum fie în exil, fie în arest, iar verdictul final în cazul lor este aşteptat să fie dat cel târziu luna viitoare.

Potrivit celor mai recente sondaje, cei 7 milioane şi jumătate de rezidenţi catalani sunt împărțiți în tabere aproape egale pe tema independenţei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării