main logo
568

Protest de amploare după decesul primarului înjunghiat în fața mulțimii

Mii de polonezi au protestat luni împotriva urii şi a violenţei, la Varşovia şi în alte localităţi, după decesul primarului din Gdansk, Pawel Adamowicz, relatează agenţiile de ştiri străine.

Protest de amploare după decesul primarului înjunghiat în fața mulțimii

Adamowicz, în vârstă de 53 de ani, a decedat luni, la spital, din cauza rănilor grave pe care i le-a provocat duminică seara un fost deţinut, cu cuţitul, în timpul unui concert în scopuri caritabile. Agresorul - care a fost reţinut pe loc după atac - este, potrivit presei locale, un bărbat în vârstă de 27 de ani, condamnat pentru jefuirea unei bănci şi eliberat în decembrie anul trecut, transmite Știri.md cu referire la Digi24.

Manifestaţiile după atac s-au desfăşurat sub sloganul "Opriţi ura". La Gdansk, preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, născut în acest oraş, a vorbit în faţa mulţimii: "Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră".

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, premierul Mateusz Morawiecki, ministrul de interne Joachim Brudzinski şi politicieni din mai multe partide au condamnat atentatul şi au transmis condoleanţe după moartea lui Adamowicz. Acesta a fost ales prima dată în 1998 şi în 2018 a obţinut 65% din voturi, fiind printre primarii cei mai vechi în funcţie din Polonia.

Până în 2015, când a devenit independent, Pawel Adamowicz a fost membru al Platformei Civice (PO). Înainte de a fi arestat, ucigaşul său a declarat că vrea să se răzbune, susţinând că a fost închis şi torturat de PO, partid aflat acum în opoziţie, dar la putere la vremea respectivă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării