main logo
1692

Protest cu tractoare în Berlin: Ce îi deranjează pe fermieri

Aproximativ 6.600 de fermieri au protestat luni, 18 decembrie, la Berlin, față de reducerea subvențiilor pentru motorină și a reducerii scutirilor de taxe pentru vehiculele agricole.

Protest cu tractoare în Berlin: Ce îi deranjează pe fermierilibertatea.ro

Ei se tem că decizia ar duce la costuri suplimentare de aproximativ un miliard de euro, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

După mai multe proteste în țară, fermierii nemulțumiți s-au adunat pe bulevardul din fața Porții Brandenburg și au paralizat circulația. 

Au fost circa 1.700 de tractoare și aproape 7.000 de fermieri. Eliminarea subvențiilor pentru motorina agricolă ar aduce, potrivit deciziei Curții Constituționale, o economie de 60 de miliarde de euro. 

Fermierii vor trebui să plătească cu 21,48 de cenți pe litru de motorină în plus pentru toate vehiculele agricole. Potrivit lor, asta duce la costuri suplimentare de circa un miliard de euro.

Președintele Asociației Fermierilor, Joachim Rukwied, 62 de ani, spune că decizia este „o declarație de război! Nu vom accepta asta”.

„Este destul! Acest guvern trebuie să plece”, a fost un banner afișat de fermieri. „Motorina agricolă trebuie să rămână”, scrie pe altul. 

Mottoul demonstrației: „Prea mult este prea mult! Acum s-a terminat!“.

Dacă aceste măsuri nu sunt anulate, atunci vom reveni. Nu doar la Berlin. Din 8 ianuarie vom fi prezenți peste tot, într-un mod pe care țara nu l-a mai experimentat până acum.

Există 258.700 de întreprinderi agricole în Germania, care angajează aproximativ jumătate de milion de oameni.

Sunt 126.600 de ferme de bovine, 51.700 de ferme de lapte, 16.200 de ferme de porci și 87.700 de ferme arabile. Fermele mici, cu suprafața sub 100 de hectare dispar, în timp ce proporția fermierilor mari este în creștere. 

Potrivit Asociației Fermierilor, fermele au generat în medie 115.400 de euro în 2022/2023, cu 45 la sută mai mult decât în 2022. 

La sfârșitul anului 2022 existau aproape 37.000 de ferme ecologice, aproximativ o zecime din suprafața totală cultivată din Germania.

Acordul de coaliție stabilește obiectivul de 30 la sută din teren să fie ecologic până în 2030. Un total de aproximativ 14 miliarde de euro din fonduri publice vor fi disponibile fermierilor între 2023 și 2027. 

Acestea includ, printre altele, „sprijinul de bază pentru venit” (156 de euro/hectar), „sprijinul de redistribuire a veniturilor” (69 de euro/hectar), sprijinul pentru tinerii fermieri (116 euro/hectar) și numeroase subvenții de mediu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării