main logo
1509

Propagandiștii lui Putin sunt scutiți de mobilizarea pentru război

Unii profesioniști ruși în tehnologie, bancheri și jurnaliști de la instituțiile media de stat nu vor fi chemați să servească militar pe frontul din Ucraina, ca parte a acțiunii de mobilizare a Rusiei, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării într-un comunicat de presă citat de Reuters.

Propagandiștii lui Putin sunt scutiți de mobilizarea pentru războiFoto: Captură video

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia va încerca să atragă circa 300.000 de soldați suplimentari pentru războiul Rusiei în Ucraina, în ceea ce Kremlinul a numit o „mobilizare parțială”, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Secțiunea din decretul oficial care anunță mobilizarea ce includea numărul de persoane care urmau să fie mobilizate a fost păstrată secretă și nepublicată, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Acesta a respins joi un raport al publicației independente Novaya Gazeta, care a citat o sursă guvernamentală de la Kremlin ce a punctat că regimul de la Moscova încearcă, de fapt, să recruteze până la un milion de oameni pentru campanie.

Peskov a recunoscut totuși că articolul „are legătură” cu numărul de militari care pot fi mobilizați. Ministerul rus al Apărării a declarat că unii angajați care lucrează în industrii de importanță critică vor fi scutiți de mobilizare, în încercarea de a „asigura că munca unor industrii specifice de înaltă tehnologie, precum și sistemul financiar al Rusiei” nu sunt afectate de prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-Al Doilea Război Mondial. 

Excepțiile se aplică unor lucrători IT, lucrători din telecomunicații, profesioniști din domeniul finanțelor, precum și unor angajați de la instituțiile mass-media „de importanță sistemică”, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul de la Moscova.  

Acesta a spus că șefii companiilor ruse ar trebui să întocmească liste cu angajații lor care îndeplinesc criteriile și pot fi scutiți de mobilizare. În evaluarea de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că anunțul făcut de președintele rus, Vladimir Putin, prin care a ordonat prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-Al Doilea Război Mondial, la aproape șapte luni de la începutul invaziei, arată numeroasele probleme pe care le are Rusia în războiul pornit în Ucraina și pe care este puțin probabil să le rezolve în următoarele luni. 

Conform ISW, ordinul de miercuri al liderului de la Kremlin nu va genera o putere de luptă semnificativă timp de câteva luni. De asemenea, experții americani subliniază că mobilizarea parțială anunțată de Putin ar putea fi suficientă pentru a susține nivelurile actuale ale efectivelor militare rusești în 2023 prin compensarea pierderilor suferite de Moscova pe câmpul de luptă, deși nici măcar acest lucru nu este încă clar.   

ISW îl citează pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a susținut că mobilizarea va avea loc în etape, excluzând probabil orice aflux brusc de forțe rusești care ar putea schimba dramatic cursul războiului.   Prin urmare, ISW precizează că mobilizarea parțială a Rusiei nu va împiedica Ucraina să elibereze mai mult din teritoriul ocupat în timpul iernii.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării