main logo
1266

Profețiile din romanul lui Victor Hugo despre incendiul de la Notre-Dame

Scriitorul Fabian Anton a postat pe pagina sa de facebook un fragment profetic din romanul ''Cocoșatul de la Notre-Dame'' al scriitorului Victor Hugo.

Profețiile din romanul lui Victor Hugo despre incendiul de la Notre-Dame

„Nimic nou, Victor Hugo a prezis totul” este fraza cu care își începe scriitorul redarea fragmentului din celebrul roman, transmite Știri.md cu referire la Dcnews.ro.

„Toţi ochii se ridicaseră spre acoperişul bisericii. Ceea ce vedeau era extraordinar. Pe culmea celei mai înalte galerii, o flacără mare urca între ambele turnuri, vârtejuri de scântei, o flacără dezordonată şi largă din care vântul purta la răstimpuri câte o fâşie.

Dedesubtul flăcării, dedesubtul balustradei cu trifoi de jar, două jgheaburi cu boturi de monştri zvârleau neîncetat ploaia arzătoare ce-şi desprindea şiroaiele argintii pe tenebrele faţadei inferioare. Pe măsură ce se apropiau de sol, ţâşniturile de plumb lichid se desfăceau în jeturi, ca apa care ţâşneşte din nenumăratele găuri ale stropitoarei. Deasupra flăcării, turnurile enorme păreau mult mai impunătoare.

Diavolii şi balaurii sculptaţi pe ele căpătau o înfăţişare lugubră. Lumina neliniştită a flăcării îi mişca parcă. Iar printre monştrii pe care îi trezeau astfel, din somnul lor de piatră, flacăra, zgomotul, era unul care mergea şi pe care îl vedeai din când în când trecând peste fruntea arzătoare a rugului ca un liliac pe dinaintea unei lumânări”, conform unui fragment din „Cocosatul de la Notre-Dame”.

Cocoșatul a existat în reallitate?

Cocoșatul de la Notre Dame a existat în realitate. Conform memoriilor lui Henry Sibson, un sculptor britanic din secolul al XIX-lea., care a fost angajat la catedrala franceza aproximativ in aceeasi perioada in care a fost scris romanul lui Victor Hugo. 

Jurnalul lui ar menționa existența unui meșter lucrător în piatră cocoșat care muncea la restaurarea emblematicei Biserici Notre Dame din Paris.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării