333
0
Primul caz de infecție cu West Nile din 2019, confirmat în România
333
0

O mușcătură de țânțar se poate transforma în ceva mult mai grav. Centrul Național de Supraveghere și Control al bolilor transmisibile din România anunță că în sezonul 2019, în perioada 03 iunie – 18 iulie, a fost înregistrat un caz de infecție cu virusul West Nile.

Țânțarii transmit acest virus prin înțeparea unei păsări deja infectate, iar apoi prin înțeparea unei păsări deja infectate, iar apoi prin înțeparea unei persoane. 

Care pot fi urmările – aflați în materialul nostru, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md.

Așa cum Virusul West Nile poate cauza o infecție severă în cazul persoanelor de peste 60 de ani și în cazul celor cu un sistem imunitar slăbit, prima victimă de anul acesta este un bărbat, de peste 80 de ani, din județul Galați.

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor şi substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul acesteia, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

Aproximativ 90% din persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă niciun simptom.

Virusul are trei efecte deosebite asupra oamenilor: primul este o infecție asimptomatică, al doilea este un simptom de febră ușoară numită febră West Nile, iar cel de-al treilea este meningita sau encefalita West Nile cu simptome de febră mare, dureri de cap, rigiditatea / înțepenirea gâtului, dezorientare, coma, tremur, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeala și paralizie.

La oameni, perioada de incubație este de regula, potrivit organizațiilor europene, între 2 și 6 zile, deși perioade de incubație de până la 21 de zile au fost raportate la persoanele cu sistemul imunitar compromis.

Transmiterea virusului West Nile de la un om la altul poate avea loc prin intermediul substanțelor de origine umană: transfuzii de sânge și de componente ale sângelui sau transplantul de țesuturi, celule sau organe de la un donator infectat cu virusul West Nile.

Anul trecut, în România s-au înregistrat 36 de decese la nivelul întregii țări din cauza virusului West Nile.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter