main logo
622

Prima ţară din UE care impune taxa Google

Spania este prima ţară din Uniunea Europeană care aplică taxa Google.

Prima ţară din UE care impune taxa Google

Un decret care impune acest impozit, precum şi un alt decret prin care se impozitează tranzacţiile de vânzare şi cumpărare de acţiuni, impozit  cunoscut sub numele de „taxa Tobin" a fost aprobat la sfârşitul săptămânii. 

Prin cele două impozite noi, guvernul spaniol speră că va strânge la buget aproximativ 2 miliarde de euro şi că taxa Google este pentru companiile online cu venituri totale de 750 de milioane de euro pe an şi de peste trei milioane de euro în Spania, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.    

Purtătorul de cuvânt al guvernului şi ministru al educaţiei, Isabel Celaá, a precizat că impozitul va fi plătit trimestrial.     „Spania este prima ţară din Uniunea Europeană care adaptează impozitarea la noile modele de afaceri digitale, pentru ca firmele să plătească taxe acolo unde generează beneficii. Estimăm din acest impozit venituri suplimentare la buget de 1,2 miliarde de euro. Impozitul va fi plătit trimestrial”, a subliniat ea.   

Taxarea se aplică serviciilor de publicitate sau de intermediere online şi celor de vânzare de date obţinute pe internet, informează Radio România Actualităţi.   

Valoarea taxei Google este de 3%, aşa cum a indicat Comisia Europeană, şi se aplică pentru serviciile de publicitate online, de intermediere online şi de vânzare de date generate din informaţiile oferite de utilizatori. Guvernul a precizat că este vorba despre platforme care au publicitatea studiată conform referinţelor de navigare, nu despre pagini de internet ale unor companii care fac vânzări online.    

Taxa Tobin, de 0,2%, se aplică la tranzacţiile de acţiuni spaniole executate de operatorii din sectorul financiar cu o capitalizare bursieră mai mare de un miliard de euro. Nu se aplică pentru vânzarea sau cumpărarea de acţiuni ale firmelor mici şi mijlocii şi ale companiilor care nu sunt la Bursă. Sumele strânse din acest impozit, de 850 de milioane de euro, vor fi destinate finanţării pensiilor şi protecţiei din sistemul asigurărilor sociale.    

Isabel Celaá, purtătorul de cuvânt al guvernului, spune că decretul este conceput având ca model legislaţia din domeniu din Franţa, unde ca şi în Italia, acest impozit deja se plăteşte.    

Cele două proiecte de lege aprobate de executivul de la Madrid vor fi dezbătute în parlament după ce au fost supuse dezbaterii publice. La elaborarea decretelor s-a ţinut cont de opiniile cetăţenilor şi ale mai multor asociaţii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării