main logo
3540

Prima țară care plătește deja gazele importate din Rusia în ruble

Deși mai toți partenerii comerciali ai Federației Ruse au respins ideea plății gazelor în ruble, s-a găsit și primul stat care a acceptat. Belarus va plăti gazele naturale rusești în ruble.

Prima țară care plătește deja gazele importate din Rusia în rubleFoto: Profimedia Images

Ministrul rus al Energiei Nikolai Shulginov și ministrul energiei din Belarus Viktor Karankevici au semnat protocoale privind modificarea acordului interguvernamental privind furnizarea de gaze naturale către Belarus, a informat Ministerul Rus al Energiei, transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.

„Documentele prevăd o tranziție la plata gazului în ruble rusești și determină condițiile de formare a prețurilor la gaze din aprilie până la sfârșitul anului 2022”, se arată în comunicat.

Ministerul Energiei din Belarus, la rândul său, raportează că noile condițiile se aplică livrărilor de gaze din Federația Rusă și subsidiarei Gazprom, Gazprom Transgaz Belarus, atunci când sunt vândute cumpărătorilor angro până la sfârșitul anului 2022.

Trecerea Belarusului la plata pentru gazul din Federația Rusă în ruble rusești

Din aprilie, Belarus a trecut la plata în ruble rusești pentru gazul natural furnizat republicii. Minsk a raportat că au fixat prețul bunurilor în ruble rusești, dar părțile nu au dezvăluit suma.

Anterior, partea belarusă a plătit pentru aprovizionarea cu gaz în dolari SUA. Conform contractului încheiat la sfârșitul anului trecut, prețul gazului pentru Belarus în acest an este de 128,52 dolari la 1.000 de metri cubi.

Pe 8 mai, Karankevich a anunțat că prețul gazului rusesc pentru Belarus pentru 2023 ar trebui stabilit înainte de 1 august a acestui an. Până la 1 iulie a acestui an, părțile belarusă și rusă trebuie să se pregătească și să convină asupra principiilor de funcționare și reglementare a pieței unite de gaze naturale a statului Uniunii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării