main logo
536

Prima operație pe cord la o distanță de 32 de kilometri, realizată cu succes

Un medic indian, Tejas Patel, a devenit primul chirurg din lume care efectuează o operație pe cord cu ajutorul unui robot controlat de la distanță, informează The Daily Mail.

Prima operație pe cord la o distanță de 32 de kilometri, realizată

Tejas Patel, cardiolog în Ahmedabad, a efectuat procedura de cinci ori în câteva zile, toate intervențiile fiind reușite, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Patel s-ar fi aflat într-un templu în timpul operațiilor, la 32 de kilometri distanță de spitalul unde aveau loc operațiile.

Reușita lui Patel nu este însă prima operație efectuată cu ajutorul unui robot de la distanță, un medic chinez bifând această premieră la începutul anului, când a operat un pacient pe creier de la 3.000 de kilometri distanță.

Procedura asistată de robot se practică în SUA din 2011, însă niciodată medicul care o efectuează nu s-a aflat la distanță.

Pacienții care au suferit intervențiile aveau între 52 și 84 de ani, iar alți doi cardiologi se aflau prezenți în sală.

Doctorul Tejas Patel controla robotul de la distanță prin intermediul unui pupitru de comandă. Exista o întârziere de 53 de secunde între acțiunile doctorului și cele ale robotului, însă nu au fost întâmpinate probleme.

Intervențiile au durat maxim jumătate de oră și toate au fost considerate reușite. Distanța putea fi mult mai mare, cât timp exista o conexiune bună la rețea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării